Doskona łe do polskich warunków
W naszym kraju można wyhodować w ogródku winogrona, które przypominałyby owoce pochodzące z cieplejszych rejonów świata. Jest sporo odmian, które smakiem i wyglądem wcale im nie ustępują. Wśród nich jest ‘Lidia’, odmiana wczesna, o średniej wielkości gronach oraz różowych, słodkich i bezpestkowych owocach. - Jest odporna na niskie temperatury (-25 do -30 stopni Celcjusza). Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Młode sadzonki wymagają, by chronić bryłę korzeniową przed niskimi temperaturami - radzi specjalista.
Winorośl ‘Lidia’ ma grona średniej wielkości. Jej owoce mają różową barwę, są słodkie i bezpestkowe. Winorośl ‘Aurora’ cechuje się długimi, cylindrycznymi gronami. Owoce są półprzeźroczyste biało-zielonkawe.
Dojrzałe owoce zapewnią smaczne wina
Winogrona to najbardziej znane owoce, wykorzystywane do produkcji wina. Jedną z takich odmian winorośli jest mrozoodporna ‘Aurora’, przeznaczona do wyrobu białego wina. - Wytrzymuje temperatury do -28 stopni Celcjusza. Szypułka gron, podobnie jak latorośle zabarwiona jest na czerwono. Owoce dojrzewają z początkiem września. Są półprzeźroczyste biało-zielonkawe z rumieńcem od nasłonecznionej strony. Jest to bardzo dobra odmiana do polskich warunków. Krzew nadaje się do formowania w formie pergoli. Zagęszcza się silnie i wymaga dlatego starannego cięcia, w tym letniego, gdyż wydaje wiele pędów. Dobrze regeneruje się po wiosennych przymrozkach. Wydaje bardzo dużo płodnych latorośli - tłumaczy ekspert.
Kolejną odmianą uprawianą w naszym kraju, przeznaczoną do wyrobu wina jest ‘Solaris’. - Winorośl ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. cylindryczno stożkowe, a owoce najczęściej małe, w pełni dojrzałe mają żółtą barwę. Dojrzewają w pierwszej dekadzie września. Miąższ ma naturalny, winny smak. Jest mniej odporna na mróz niż ‘Lidia’ i ‘Aurora’, wytrzymuje temperatury -23 do -25 stopni Celcjusza. Jej grona są średniej wielkości. To jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina - wyjaśnia pan Sławomir.
Inną równie ciekawą winoroślą jest ‘Rondo’, bardzo dobra odmiana winnicza do wyrobu czerwonego wina. - Grona ma średniej wielkości, owoce natomiast najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania, bo pod koniec września. Skórka ma kolor granatowoczarny. Miąższ jest soczysty bezbarwny o malinowym aromacie. Nadaje się do naszych warunków klimatycznych. Jest wrażliwa na wiosenne przymrozki - zaznacza.
Winorośl ‘Solaris’ ma ładnie wypełnione, średniej wielkości grona. Owoce natomiast są małe, o żółtym zabarwieniu. Winorośl ‘Rondo’ posiada grona średniej wielkości oraz małe, kuliste owoce o zabarwieniu granatowoczarnym.
Wszystko o uprawie winorośli
Gdzie sadzić?
Winorośle są ciepłolubne. Najlepiej rosną w dobrze nasłonecznionych miejscach, które łatwo się nagrzewają. Warto posadzić je przy południowych ścianach budynków i ogrodzeń. Dobre są miejsca zaciszne i osłonięte od wiatru.
Jaka ziemia?
Winorośle nie mają specjalnych wymagań, jeśli chodzi o glebę, łatwo przystosowują się do środowiska, w którym rosną. Wystarczy im przeciętna ziemia ogrodowa, jednak najlepiej rosną na glebach lekko kwaśnych.
Sposób sadzenia
Krzewy sadzimy 10-15 centymetrów głębiej niż rosną w doniczce. Mniejsze rośliny sadzimy w zagłębieniu i przysypujemy ziemią dopiero jesienią. Taki sposób sadzenia zdecydowanie zwiększa ich mrozoodporność.
Cięcie
Winorośle wymagają cięcia młodych przyrostów, dzięki czemu zwiększa się ilość owoców.
Ochrona przed mrozem
Większość krzewów winorośli uprawianych w naszym klimacie jest mrozoodporna. Jednakże młode sadzonki warto na zimę zabezpeczyć przed mrozem. Najlepiej obsypać krzewy ziemią (torfem), robiąc nad każdym z nich kopczyk około 30 cenytymetrowy przez trzy pierwsze lata uprawy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?