Wiosenna ocena upraw 2023 to prognostyk tegorocznych zbiorów zbóż, warzyw i owoców. Poznaj raport GUS

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Pod koniec maja uprawy wyglądają obiecująco, na ogół nie ucierpiały z powodu warunków pogodowych. Zagrożeniem u progu lata może być susza.
Pod koniec maja uprawy wyglądają obiecująco, na ogół nie ucierpiały z powodu warunków pogodowych. Zagrożeniem u progu lata może być susza. Agata Wodzień-Nowak, pixabay
Pogoda to jeden z kluczowych czynników decydujących o zbiorach z pól i sadów. Rzeczoznawcy Głównego Urzędu Statystycznego przyjrzeli się, jak wygląda tej wiosny sytuacja na plantacjach warzyw, owoców i w uprawach zbóż oraz rzepaku. Poznaliśmy Wiosenną ocenę stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2023 roku.

Spis treści

Stan upraw po zimie i wiosną 2023 w skrócie

Ze wstępnych szacunków i wiosennej oceny upraw, którą 31 maja 2023 opublikował GUS, wynika, że rolnicy w Polsce obsiali zbożami nieco większą powierzchnię niż rok temu (o 0,4 proc. niż w 2022 r.) i wynosi ona ok. 5,9 mln ha.

  • Wiosna była na tyle mokra, że nadmierne uwilgotnienie gleby w wielu rejonach kraju powodowało opóźnienia w rozpoczęciu siewów zbóż jarych.
  • Przebieg warunków pogodowych w okresie zimy był na ogół korzystny dla zimujących roślin.
  • W trzeciej dekadzie maja wyraźne ocieplenie przyspieszyło wzrost i rozwój roślin.
  • Straty w oziminach były niewielkie. Do zaorania zakwalifikowano łącznie ok. 2,0 tys. ha powierzchni zbóż zasianych jesienią. Główne przyczyny to szkody wyrządzone przez zwierzynę leśną oraz mała obsada roślin na 1 m2.

Zboża na polskich polach z niewielkimi stratami po zimie

Poczynione wiosną 2023 r. szacunki przewidują zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o około 3,6 proc. Jak dalej podaje GUS, straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych były niewielkie i wynosiły dla: mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,2 proc. i jęczmienia ozimego ok. 0,1 proc. Na plantacjach pszenicy ozimej, żyta i pszenżyta ozimego straty zimowe wyniosły poniżej 0,1 proc.

Wiosną 2023 roku warunki agrometeorologiczne nie sprzyjały wzrostowi i rozwojowi roślin, oceniają rzeczoznawcy GUS. W pierwszym kwartale notowano opady deszczu, które doprowadziły do dobrego, a czasami nawet nadmiernego, nawilżenia wierzchniej warstwy gleby.

Nadmierne uwilgotnienie gleby utrudniało lub uniemożliwiało wykonywanie wiosennych prac polowych oraz spowodowało opóźnienia w rozpoczęciu siewów zbóż jarych i warzyw w wielu rejonach kraju. Dodatkowo chłodne dni i nocne przymrozki w marcu i pierwszej połowie kwietnia hamowały wschody zbóż jarych oraz spowalniały wzrost zbóż ozimych, rzepaku i trwałych użytków zielonych.

Rośliny zaczynają odczuwać brak opadów w drugiej połowie maja, wierzchnia warstwa gleby przesusza się.

Kondycja drzew, krzewów owocowych i plantacji jagodowych wiosną 2023

W większości regionów kraju sezon zimowy 2022/23 charakteryzował się łagodnym przebiegiem, a uszkodzenia mrozowe roślin były sporadyczne. W okresie od października do lutego występowały częste i obfite opady atmosferyczne, co uzupełniło zasoby wody w glebie i umożliwiło roślinom rozpoczęcie okresu wegetacji w dobrej kondycji.

Po stosunkowo ciepłych dwóch pierwszych miesiącach 2023 roku, temperatura powietrza spadła w marcu i kwietniu, co spowodowało opóźnienie w rozwoju roślin. Jednakże obniżona temperatura sprzyjała ochronie pąków kwiatowych przed przemarzaniem.

W pierwszej połowie maja, w niektórych regionach kraju, spadki temperatur doprowadziły do uszkodzeń kwiatów. Szczególnie dotkliwe straty odnotowano na plantacjach usytuowanych w zagłębieniach terenu, gdzie niskie temperatury mają tendencję do utrzymywania się. Niskie temperatury oraz częste opady deszczu utrudniały przeprowadzanie niezbędnych zabiegów ochrony, co z kolei przyczyniło się do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób grzybowych w tym okresie.

Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, aktywność owadów zapylających była stosunkowo słaba, co miało negatywny wpływ na liczbę zawiązanych owoców. Drugim czynnikiem, ograniczającym liczbę zawiązków, było intensywne owocowanie w poprzednim roku, zwłaszcza w przypadku jabłoni. W drugiej połowie maja wzrost temperatur spowodował zwiększoną aktywność szkodników roślin.

Truskawki na ogół mają się dobrze. Łagodna zimy i jedynie krótkookresowe spadki temperatur nie spowodowały uszkodzeń na plantacjach. Nieznaczne straty w postaci przemarznięcia pąków kwiatowych zanotowano jednak w niektórych regionach kraju po przymrozkach występujących pod koniec kwietnia i w maju, odnotowuje GUS.

Niska temperatura zatrzymywała wschody warzyw

Siew warzyw gruntowych w tym roku na przeważającym obszarze kraju odbył się w zalecanych terminach, choć lokalnie zdarzały się opóźnienia ze względu na nadmiar wody na polach. Spadki temperatur w maju oddziaływały na wschody warzyw, które w efekcie były nierównomierne i rozciągnięte w czasie.

Warzywa sadzone w tym okresie z rozsady wymagały w niektórych rejonach kraju stosowania dodatkowych okryw. Nie odnotowano jednak poważniejszych strat mrozowych.

Obecnie, najkorzystniej prezentują się warzywa uprawiane pod osłonami. Pomimo spowolnienia aktywności fizjologicznej obserwowanego w maju, rośliny nadal pozostają w dobrej kondycji dzięki obfitemu zasobowi wód gruntowych. W takich warunkach wzrost temperatury powietrza w nadchodzących tygodniach może przyczynić się do szybkiego przyrostu masy roślin.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera