Organizatorem I Regionalnej Aukcji Bydła Mięsnego jest Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Na aukcji będzie można licytować zwierzęta wszystkich ras mięsnych, jakie związek ma pod oceną (dotyczy to jałówek hodowlanych, jałówek i byczków na opas w wadze 200-300 kg). Należy przypuszczać, że najliczniej reprezentowana będzie rasa limousine, która w woj. podlaskim stanowi 90 proc. hodowanego bydła mięsnego.
– Jest to pierwsza taka aukcja na Podlasiu, a można nawet powiedzieć, że w kraju – mówi Piotr Kraśnicki, koordynator aukcji.
Dodaje, że w kraju jest około 1000 stad bydła mięsnego, z czego około 200 znajduje się na Podlasiu.
– A więc tutaj mamy 1/5 wszystkich stad, ale są one małe – podkreśla Kraśnicki. – Na przykład na Warmii i Mazurach hodowcy bydła mięsnego mają po 100-200 matek. Natomiast na Podlasiu wielu hodowców ma po 4-5 matek. I dlatego oni stoją na znacznie gorszej pozycji, jeśli chodzi o sprzedaż.
Efekt jest taki, że sprzedają bydło po niższej cenie. I właśnie z myślą o nich zostanie zorganizowana aukcja w Janowie. Powinno być na niej około 100 – 150 zwierząt. Mniejsi hodowcy będą mogli sprzedać swoje bydło i uzyskać za nie wyższą cenę.
Ceny jałówek mięsnych (np. popularnego limousine) od kilku lat utrzymują się na podobnym poziomie – w zasadzie są stabilne czasu spadku cen, który miał miejsce w latach 2007 – 2008 (po wstrzymaniu dopłat). Teraz jałówka hodowlana rasy limousine kosztuje 3,5 tys. zł, a jałówka wysokocielna 7,5 tys. zł.
Aukcja odbędzie się na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie (ul. Białostocka 22). Początek o godz. 10.
Zgłoszenia są przyjmowane do końca tego tygodnia.
Barbara Kociakowska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?