Popularne mąki. Rodzaje i zastosowania
Najpopularniejszymi mąkami są ta pszenna i żytnia, jednak na rynku dostępne są także kukurydziana, orkiszowa, gryczana, ryżowa czy jaglana. Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego chętnie prezentuje na swoim profilu informacje branżowe i ciekawostki dla konsumentów, np. w cyklu "O pszenicy prawie wszystko…". Ostatnio związek zaprezentował typy mąki, które wahają się zwykle od 450 do 2000 i wyżej.
Co oznacza typ mąki? 450, 550, 2000 i pozostałe
"Na opakowaniach mąki, oprócz nazwy, zamieszczane są także typy, np. 450, 500 czy 2000. Oznaczają one tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Mówi on o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka. Jego wartość świadczy o tym, ile g składników mineralnych zostanie po spaleniu 100 kg mąki (np. w mące o typie 450 będzie to 450 g popiołu)", wyjaśnia Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego.
Wystarczy przyjrzeć się mące, by zauważyć, czy jest bogata w popiół. Im jest ona ciemniejsza, tym więcej zawiera cennych mikroelementów oraz witamin.
Typy mąki pszennej i żytniej i ich zastosowanie
Mąkę tortową przed jej dodaniem do miski, w której powstaje np. biszkopt, warto ją przesiać, by wypieki były jeszcze bardziej puszyste i lekkie. Z jakiej mąki robić kruche ciasto? Jaka będzie idealna do pierogów, naleśników albo do zrobienia żuru? Odpowiedź na kilku slajdach:
Typy mąki pszennej
- typ 450 – mąka tortowa
- typ 500 – mąka krupczatka
- typ 500 – mąka poznańska, białostocka
- typ 500 – mąka wrocławska
- typ 550 – mąka luksusowa
- typ 750, 850, 1050
- typ 1850 – mąka graham
Typy mąki żytniej:
- typ 720
- typ 1400 - mąka sitkowa
- typ 2000 - mąka razowa
Uprawa pszenicy i żyta w Polsce
Zgodnie z deklaracjami rolników podczas składania wniosków o dopłaty bezpośrednie pszenica ozima w sezonie 2020/2021 rosła na powierzchni 2,1 mln ha, jara zajmowała 212 tys. ha. Żyto ozime gospodarze posiali na 662 tys. ha, jare na niecałych 18 tys. ha.
Według przedwynikowych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego zbiory zbóż ogółem ocenia się na 34,5 mln, o około 3% mniej od zbiorów ubiegłorocznych. Pszenica ozima dała średnio plon ok. 5,2 t.ha, jara niecałe 4 tony, w przypadku żyta przeciętny plon to 3,3 t/ha.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Chińskie "superkrowy" zmienią oblicze rolnictwa?