Wrzesień to czas śliwek, zbiory są na finiszu. Ile kosztuje kilogram?

Katarzyna Zawada
Ze śliwek powstanie wiele przetworów na jesień i zimę.
Ze śliwek powstanie wiele przetworów na jesień i zimę. Maciej Urbanowski/Polska Press
Choć śliwki kojarzą się z jesienią, warto wiedzieć, że pierwsze zbiory krajowych owoców zaczynają się już w lipcu. Wtedy na rynku dostępne są odmiany takie, jak Herman czy Ruth Gerstetter. Z kolei w sierpniu pojawiły się klasyczne węgierki i uwielbiane renklody. Wysyp śliwek sprawia, że wielu nabiera ochoty na smakowite ciasta lub przetwory. Co można zrobić z owoców?

Spis treści

Ze śliwek powstanie wiele przetworów na jesień i zimę.
Ze śliwek powstanie wiele przetworów na jesień i zimę. Maciej Urbanowski/Polska Press

Kończą się zbiory śliwek. Ile kosztują?

Wielu kucharzy twierdzi, że śliwki wcale nie muszą oznaczać jesiennej zadumy. Jeszcze pod koniec lata na straganach można spotkać krajowe zbiory. Renklody czy węgierki są odmianami średniowczesnymi, dojrzewają w sierpniu i wtedy też powoli zaczęły pojawiać się w sprzedaży. Co ciekawe, w tym miesiącu zaczęły pojawiać się też mirabelki, które należą do tej grupy. Warto pamiętać, że w tym roku wielu sadowników zmaga się z przyspieszoną wegetacją.

Tam, gdzie kończą się zbiory owoców, często organizowane są specjalne festyny. W drugi weekend miesiąca (7-8 września) Święto Śliwki zorganizowano m.in. w Strzelcach Dolnych w Kujawsko-Pomorskiem.

Cena za kilogram śliwek zależy od miejsca sprzedaży. W hurcie w połowie sierpnia za krajowe węgierki płaci się 3-5 zł, w zależności od odmiany. Wciąż dostępne są też importowane, od 2 do 10 zł/kg.

W marketach można upolować promocje, jeden z dyskontów oferuje polskie śliwki 50 proc. taniej - 3,95 zł zamiast 7,99 zł/kg, za okazaniem aplikacji. Podobną cenę promocyjną za węgierki ma inna sieć.

Na bazarze w Rzeszowie za węgierki liczą sobie 7 zł/kg, w Radomiu 5 zł/kg. W Łomży kilogram to koszt 6 zł. Ile kosztują śliwki prosto od rolnika? Ofert nie brakuje, można odebrać osobiście lub poprosić o dowóz.

  • Mazowieckie. Sprzedam śliwkę węgierkę - oryginalna staropolska odmiana, 2,5 zł/kg.
  • Mazowieckie. Węgierki tradycyjne, z małego sadu. Owoce ze starych drzew. 4,8 zł/kg.
  • Lubelskie. Do sprzedania śliwka węgierka. Bardzo smaczna. 3,5 zł/kg.
  • Kujawsko-Pomorskie. Śliwki odmiany Amers, rwana pod zamówienie. Cena za kg - 4 zł.
  • Świętokrzyskie. Sprzedam kilka ton śliwek. Cena za kg - 2 zł, bardzo dobre na powidła/przetwory. Sprzedaję od minimum 20 kg.

Właściwości zdrowotne śliwek. Dlaczego warto je jeść?

Pestkowce zawierają sporo węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Śliwki polecane są osobom z zaparciami, zmniejszają ryzyko powstania nowotworu jelita. Można je jeść świeże lub w wersji suszonej. Latem wielu stawia na owoce w formie przekąski lub dodatku do lekkich ciast, dopiero na jesień pojawia się chęć na wersję suszoną lub przetworzoną.

Śliwki to owoce o średniej kaloryczności i przeciętnej zawartości węglowodanów. Mają przy tym niski indeks glikemiczny (IG) wynoszący ok. 24, dzięki czemu mogą być spożywane przez diabetyków, informuje Anna Rokicka-Żuk, Strona Zdrowia.

Domowe przetwory ze śliwek

Lato utożsamiamy z truskawkami, malinami lub owocami leśnymi. Warto jednak przełamać stereotypy i na koniec sezonu wybrać śliwki. Ich wyrazisty smak, w połączeniu z innymi dodatkami, może odmienić kuchnię. Wielu amatorów gotowania twierdzi, że sierpień i wrzesień to najlepszy czas na robienie przetworów ze śliwek.

Co zrobić ze śliwek? Na liście m.in.:

  • nalewka ze śliwek,
  • tarta ze śliwkami,
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami,
  • dżem,
  • powidła,
  • lody.

Śliwki, z których chcemy przygotować domowe przetwory, powinny być m.in. świeże, dojrzałe, jędrne, nieuszkodzone i bez niechcianych lokatorów. Jeszcze zanim zabierzemy się za szykowanie domowych przetworów ze śliwek na zimę, ponownie sprawdźmy smak owoców. Śliwki umyjmy bezpośrednio przed robieniem marynat, nalewek, powideł czy kompotów. Ogonki usuńmy już po umyciu owoców, bo zabezpieczają one śliwki przed wydostawaniem się ze środka soku, przekonuje Małgorzata Czuba-Skarzyńska, RegioDom.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro