Wypróbuj ten przepis na ogórki korniszony z curry, konserwowe z kurkumą. Sezon zapraw rozpoczęty!

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Ogórek, chrzan, czosnek i koper to dobrze znane zestawienie. Cechą charakterystyczną specjału, jakiem jest ogórek kołobrzeski, jest wykorzystanie w przetwórstwie naturalnej wody solankowej pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu odkrytego i wykorzystywanego od VII-VIII wieku.Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych od 2006 roku. Przepis: Ogórek kołobrzeski przygotowywany jest następująco: na 100-litrową beczkę ogórków potrzeba 30-35 dag czosnku, 30-40 dag korzenia chrzanu (do ogórków małosolnych wystarczy użyć liści chrzanowych), 30-35 dag łodyg kopru (z kwiatostanem). Ogórki układa się warstwami, przekładając pozostałymi dodatkami, takimi jak chrzan, czosnek i koper. Zawartość beczki zalewa się solanką. Do kiszenia ogórków w słojach typu „Twist”, należy dobrać te same składniki, lecz w innych proporcjach. Ogórki układa się wtedy w słojach ciemną stroną ku dołowi raczej ściśle, dodając 1-2 ząbki czosnku, pasek korzenia chrzanu, kawałek łodygi kopru, a następnie wszystko zalewa się solanką, zamyka słoiki i odstawia produkt do fermentacji.
Ogórek, chrzan, czosnek i koper to dobrze znane zestawienie. Cechą charakterystyczną specjału, jakiem jest ogórek kołobrzeski, jest wykorzystanie w przetwórstwie naturalnej wody solankowej pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu odkrytego i wykorzystywanego od VII-VIII wieku.Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych od 2006 roku. Przepis: Ogórek kołobrzeski przygotowywany jest następująco: na 100-litrową beczkę ogórków potrzeba 30-35 dag czosnku, 30-40 dag korzenia chrzanu (do ogórków małosolnych wystarczy użyć liści chrzanowych), 30-35 dag łodyg kopru (z kwiatostanem). Ogórki układa się warstwami, przekładając pozostałymi dodatkami, takimi jak chrzan, czosnek i koper. Zawartość beczki zalewa się solanką. Do kiszenia ogórków w słojach typu „Twist”, należy dobrać te same składniki, lecz w innych proporcjach. Ogórki układa się wtedy w słojach ciemną stroną ku dołowi raczej ściśle, dodając 1-2 ząbki czosnku, pasek korzenia chrzanu, kawałek łodygi kopru, a następnie wszystko zalewa się solanką, zamyka słoiki i odstawia produkt do fermentacji.
Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone albo ogórki konserwowe w zalewie z kurkumą i miodem lub curry? Podpowiadamy. Sezon na krajowe ogórki gruntowe trwa. Świeży na kanapkę, do sałatki czy do mizerii sprawdzi się znakomicie. Lubimy jednak przechowywać warzywa na późniejsze miesiące, więc powstają zaprawy. Zamknij smak lata w słoiku.

Ogórki im mniejsze, tym smaczniejsze, bardziej chrupiące. To najlepsza pora, by zabrać się do pracy. A jeśli mamy własne poletka, trzeba pilnować, by nie przerosły. Słoiki gotowe? Zatem zabieramy się do dzieła!

Przepis na ogórki konserwowe, kanapkowe z curry

Do słoika z ogórkami o pojemności 0,9 l dodajemy następujące przyprawy - składniki:

  • koper
  • liść laurowy (1-2)
  • ziarna czarnego pieprzu (2-3)
  • ziele angielskie (1-2)
  • gorczyca (pół łyżeczki)

Zalewa do ogórków konserwowych
Na 1 litr wody potrzebujemy płaską łyżkę soli, 3-3,5 łyżki cukru, 3 łyżeczki curry. Roztwór gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru. Dodajemy 3/4 szklanki octu. Zalewamy gorącą zalewą z curry obrane i pocięte wzdłuż ogórki, ułożone w słoikach z koprem, liściem laurowym, pieprzem, zielem i gorczycą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w kąpieli wodnej 6-7 minut.

Ogórki konserwowe z miodem i kurkumą - przepis

Według kolejnego przepisu proporcje składników do zalewy wyglądają tak:

- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 2-2,5 łyżeczki kurkumy
- 6-8 łyżek miodu

Mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i na chwilę odwracamy do góry dnem. Jeśli wypływa woda, nakrętka jest do wymiany. Po odstawieniu słoików znów do góry, wkrótce, czasem nawet po godzinie powinniśmy usłyszeń kliknięcie. Wklęsłe wieczko jest potwierdzeniem zawekowania się ogórków.

Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy.

Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce lub słoiku?

Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości. Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

  • 2 gałązki kopru
  • 3 ząbki czosnku (przecinamy na mniejsze kawałki)
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
  • 1,5 l wody
  • opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki (opcjonalnie)
  • sól - 1 czubata łyżka

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis

Zaczynamy od umycia ogórków, które układamy w słoju lub glinianym garnku. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy liście wiśni/porzeczki, liść chrzanu. Przygotowujemy zalewę - rozpuszczamy łyżkę soli w 1 litrze wody. Wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami tak, by były one pod powierzchnią wody.

Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą lub talerzem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera