Ogórki im mniejsze, tym smaczniejsze, bardziej chrupiące. To najlepsza pora, by zabrać się do pracy. A jeśli mamy własne poletka, trzeba pilnować, by nie przerosły. Słoiki gotowe? Zatem zabieramy się do dzieła!
Przepis na ogórki konserwowe, kanapkowe z curry
Do słoika z ogórkami o pojemności 0,9 l dodajemy następujące przyprawy - składniki:
- koper
- liść laurowy (1-2)
- ziarna czarnego pieprzu (2-3)
- ziele angielskie (1-2)
- gorczyca (pół łyżeczki)
Zalewa do ogórków konserwowych
Na 1 litr wody potrzebujemy płaską łyżkę soli, 3-3,5 łyżki cukru, 3 łyżeczki curry. Roztwór gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru. Dodajemy 3/4 szklanki octu. Zalewamy gorącą zalewą z curry obrane i pocięte wzdłuż ogórki, ułożone w słoikach z koprem, liściem laurowym, pieprzem, zielem i gorczycą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w kąpieli wodnej 6-7 minut.
Ogórki konserwowe z miodem i kurkumą - przepis
Według kolejnego przepisu proporcje składników do zalewy wyglądają tak:
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 2-2,5 łyżeczki kurkumy
- 6-8 łyżek miodu
Mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i na chwilę odwracamy do góry dnem. Jeśli wypływa woda, nakrętka jest do wymiany. Po odstawieniu słoików znów do góry, wkrótce, czasem nawet po godzinie powinniśmy usłyszeń kliknięcie. Wklęsłe wieczko jest potwierdzeniem zawekowania się ogórków.
Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy.
Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce lub słoiku?
Przyjmujemy proporcje na 1 kg ogórków średniej wielkości. Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:
- 2 gałązki kopru
- 3 ząbki czosnku (przecinamy na mniejsze kawałki)
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
- 1,5 l wody
- opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki (opcjonalnie)
- sól - 1 czubata łyżka
Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis
Zaczynamy od umycia ogórków, które układamy w słoju lub glinianym garnku. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy liście wiśni/porzeczki, liść chrzanu. Przygotowujemy zalewę - rozpuszczamy łyżkę soli w 1 litrze wody. Wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami tak, by były one pod powierzchnią wody.
Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą lub talerzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?