Wysoka polaryzacja buraka cukrowego. Związek Producentów Cukru podsumował kampanię 2021/2022

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Polaryzacja buraka wzrosła o prawie dwa punkty procentowe w porównaniu z ubiegłym rokiem i wyniosła 17,21 procent.
Polaryzacja buraka wzrosła o prawie dwa punkty procentowe w porównaniu z ubiegłym rokiem i wyniosła 17,21 procent. pixabay.com/danieljuengling1995
W porównaniu do ubiegłego roku średni czas kampanii wydłużył się o 6 dni, wzrosła średnia wielkość upraw, a plony przekroczyły 61 ton z jednego hektara – podsumowuje Związek Producentów Cukrów w Polsce. Kampania cukrownicza 2021/2022 zakończyła się 30 stycznia 2022 roku.

Wyniki kampanii cukrowniczej 2021/2022

Zakończona kampania obfitowała w podpisanie umów na uprawę i dostawę buraków cukrowych z 27 294 rolnikami, od których zakupiono ponad 15,2 mln ton buraków. Wyprodukowano ponad 2,3 mln ton cukru, co daje znaczny wzrost w porównaniu do poprzedniego sezonu. Z kolei średni czas trwania kampanii u czterech producentów zrzeszonych w związku to prawie 123 dni – o 6 więcej niż w zeszłym roku.

Wzrosła polaryzacja buraka cukrowego

Także polaryzacja buraka wzrosła o prawie dwa punkty procentowe w porównaniu z ubiegłym rokiem i wyniosła 17,21 procent.

- Od trzech lat obserwowaliśmy w Polsce spadek polaryzacji buraków cukrowych. Wskaźnik ten określa jakość korzeni buraków, im jest on większy, tym większa jest koncentracja cukrów (procent polaryzacji). Na szczęście kampania 2021/2022 przyniosła nam zdecydowany wzrost i surowiec odznaczył się średnio 17,21 proc. zawartością cukru - komentuje Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

Warunki pogodowe nie zawsze korzystne

Początek 2021 roku nie był łaskawy dla plantatorów. Oddziaływanie wody, silne uszkodzenia spowodowane wiatrem, przymrozki – to wszystko miało wpływ na produkcję. Dopiero późniejsze warunki atmosferyczne sprzyjały w większości zbiorom korzeni.

To też może Cię zainteresować

W 2021 wielu plantatorów było zmuszonych do wiosennych przesiewów z powodu żerowania szkodników. Na wielu plantacjach zaobserwowano naloty mszyc, warunki atmosferyczne sprzyjały występowaniu chwościka. Zmniejszyło się za to nasilenie chorób i liści. Aby zapobiec skali rozwoju chwościka, część plantatorów zawczasu zastosowała ochronę fungicydami zgodnie z zaleceniami.

Źródło: inf. prasowa

Święto sadów w Wierzchowicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie