Wytwarzają tradycyjną żywność, organizują pokazy i warsztaty kulinarne

Redakcja
Halina Raducha nie ukrywa, że powstanie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego w dużym stopniu przyczyniło się do wypromowania regionalnych specjałów
Halina Raducha nie ukrywa, że powstanie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego w dużym stopniu przyczyniło się do wypromowania regionalnych specjałów D. Biziuk
Producenci lokalnych produktów mają pełne ręce roboty. Ich wyroby to towar o wysokiej jakości, zdrowy i smaczny. Walory regionalnych specjałów docenia coraz więcej osób. Wiedzą o tym członkowie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego.

Stowarzyszenie to istnieje od trzech lat. Zrzesza mieszkańców gminy Dąbrowa Białostocka, którzy wytwarzają lokalne produkty.
– W swoim gronie mamy producentów różnego rodzaju serów, tradycyjnych chlebów na zakwasie, słodkich wypieków. Dołączyła do nas też osoba dziergająca przepiękne obrusy, serwety i firany, znawczyni ziół, pisankarka i rzeźbiarz – wyliczyła Halina Raducha z Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego. W sumie w jego skład wchodzi 16 producentów i wytwórców.

Najpierw stowarzyszenie, potem stoisko

Pomysł założenia stowarzyszenia zrodził się wiosną 2012 roku.
– W naszej gminie nie brakuje mieszkańców, którzy od wielu lat sprzedawali swoje wyroby na prowizorycznie urządzonych straganach na ulicach. W pewnym momencie pomyśleliśmy, że byłoby warto mieć do swojej dyspozycji stoisko z prawdziwego zdarzenia – wyjaśniła Halina Raducha.
Ówczesne władze gminy zobowiązały się pomóc lokalnym producentom. Był tylko jeden warunek, a mianowicie – konieczność założenia stowarzyszenia.
– Przystaliśmy na tenże warunek. W marcu 2012 roku zarejestrowaliśmy nasze stowarzyszenie. Kilka miesięcy później mogliśmy już korzystać z własnego stoiska w centrum Dąbrowy, które zostało wybudowane dzięki środkom z Fundacji Biebrzańskiej – powiedziała Halina Raducha.

Więcej możliwości

Członkowie Dąbrowskiego Stowarzyszenia Produktu Lokalnego nie ograniczają się tylko do sprzedaży swoich wyrobów. Często organizują pokazy i warsztaty kulinarne.

– Działalność w stowarzyszeniu otworzyła przed nami nowe możliwości. Staramy się pozyskiwać środki zewnętrzne, chętnie uczestniczymy w festynach  i targach. Dzięki temu mamy coraz lepszą promocję – podkreślili członkowie organizacji.

 

Stowarzyszenie może pochwalić się własnymi wyrobami, które zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych. To słynny klinek dąbrowski – zdobywca “Perły” w 2013 roku, a także chleb na zakwasie z Sadka.
Wszystkie produkty są dostępne na stoisku stowarzyszenia w centrum Dąbrowy. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wytwarzają tradycyjną żywność, organizują pokazy i warsztaty kulinarne - Gazeta Współczesna