Z kaczki, perliczki, królika, a może z karpia lub soczewicy? Rodzaje pasztetów, właściwości i przygotowanie

Katarzyna Zawada
Pasztety z kaczki, gęsi, królika, soczewicy, karpia albo grzybów to doskonała opcja dania na zimno lub pieczonej przekąski na kanapkę.
Pasztety z kaczki, gęsi, królika, soczewicy, karpia albo grzybów to doskonała opcja dania na zimno lub pieczonej przekąski na kanapkę. Anna Kaczmarz/Dziennik Polski
Mięsne, rybne, warzywne, grzybowe… pomysłów na pasztet jest mnóstwo. Idealne do posmarowania kanapki lub podania na zimno w kawałku z sosem. Gotowe wyroby z marketów, pakowane w pojemnikach lub puszkach, często budzą wątpliwość co do składu i zawartych ulepszaczy. Najlepsze są więc te domowe, wykonane ze sprawdzonego mięsa i dodatków. Wiele z nich trafi na wielkanocny stół. Jak je przyrządzić?

Spis treści

Co to za pasztet?

Pod nazwą pasztetu kryje się potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z dodatkiem warzyw i przypraw. Miłośnicy stylu wege mają też swój pomysł na danie – przyrządzają je tylko z roślin. Pasztety były od wieków znane we Francji, a do Polski przywędrowały dzięki Janowi III Sobieskiemu.

W większości pasztet przygotowywany jest z ugotowanego mięsa lub kilku rodzajów mięs. W przypadku chudego mięsa, dobrze połączyć je z dodatkowym źródłem tłuszczu – wątróbką czy innymi podrobami. Masa wymieszana ze składnikami typu jajka, namoczona bułka, warzywa czy przyprawy jest dodatkowo zapiekana.

Pasztety strączkowe – źródło białka

Paleta właściwości warzyw strączkowych jest spora. Fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca zawierają w sobie m.in. białko, wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B i błonnik. Pasztety w formie klasycznej oparte są na masie warzywnej wykonanej ze strączków, warzyw korzeniowych, przypraw, jajek i masła. Weganie odejmą z tej puli jajka i masła i zastąpią je np. kaszą.

Pasztetowe wariacje

Nie tylko mięso drobiowe lub wieprzowe oraz warzywa nadają się na pasztet. Coraz więcej z nas stawia na ciekawe smaki i połączenia. Pasztety rybne oraz grzybowe są ciekawą alternatywą dla tych klasycznych, znanych na co dzień wypieków.

Czym się różni pasztet od pasztetowej?

Wśród wyrobów wędliniarskich wyróżniamy pasztetową, która wprawdzie posiada podobne składniki, ale sposób wykonania jest inny. Pasztet to zbita masa, najczęściej zapiekana z wielu rodzajów mięs, w przypadku kiszki wykonanej z podrobów, mięso parzy się w osłonkach, podobnie jak kiełbasę. Obie formy mogą być smacznym dodatkiem na kanapkę.

Pasztety tradycyjne - lista

Spora część lokalnych pasztetów została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.

Znalazły się na niej m.in.:

  • pasztet z królika ze szpinakiem – woj. dolnośląskie,
  • pasztet z karpia z Sierkowoli – woj. lubelskie,
  • pasztetowa z Nadolnej w pętkach – woj. łódzkie,
  • pasztety z Głowna – woj. łódzkie,
  • pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami – woj. małopolskie,
  • pasztet proszowicki – woj. małopolskie,
  • pasztet z Sobień Jezior – woj. mazowieckie,
  • pasztet domowy szydłowiecki – woj. mazowieckie,
  • pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy – woj. mazowieckie,
  • pasztet domowy z Dworu Zygmunty – woj. mazowieckie,
  • leberwurst grubo mielony z Górek – woj. opolskie,
  • pasztet zapiekany – woj. podkarpackie,
  • kiszka pasztetowa dukielska – woj. podkarpackie,
  • pasztet w słoju tradycyjny z Górna – woj. podkarpackie,
  • rakszawski pasztet grzybowy – woj. podkarpackie,
  • pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla) – woj. pomorskie,
  • pasztetowa radoszycka – woj. świętokrzyskie,
  • pasztetowa grodziska – woj. wielkopolskie,
  • pasztet z gęsi – woj. zachodniopomorskie.

Jak przygotować pasztet?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jan Borowy
Najbardziej popularnym pasztetem jest dworski pasztet zajęczy. Bierze się pół na pół. Pól zająca, pół konia.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro