Spis treści
Co to za pasztet?
Pod nazwą pasztetu kryje się potrawa przyrządzona z jednolitej mięsnej masy z dodatkiem warzyw i przypraw. Miłośnicy stylu wege mają też swój pomysł na danie – przyrządzają je tylko z roślin. Pasztety były od wieków znane we Francji, a do Polski przywędrowały dzięki Janowi III Sobieskiemu.
W większości pasztet przygotowywany jest z ugotowanego mięsa lub kilku rodzajów mięs. W przypadku chudego mięsa, dobrze połączyć je z dodatkowym źródłem tłuszczu – wątróbką czy innymi podrobami. Masa wymieszana ze składnikami typu jajka, namoczona bułka, warzywa czy przyprawy jest dodatkowo zapiekana.
Pasztety strączkowe – źródło białka
Paleta właściwości warzyw strączkowych jest spora. Fasola, soczewica, groch czy ciecierzyca zawierają w sobie m.in. białko, wapń, potas, magnez, witaminy z grupy B i błonnik. Pasztety w formie klasycznej oparte są na masie warzywnej wykonanej ze strączków, warzyw korzeniowych, przypraw, jajek i masła. Weganie odejmą z tej puli jajka i masła i zastąpią je np. kaszą.
Pasztetowe wariacje
Nie tylko mięso drobiowe lub wieprzowe oraz warzywa nadają się na pasztet. Coraz więcej z nas stawia na ciekawe smaki i połączenia. Pasztety rybne oraz grzybowe są ciekawą alternatywą dla tych klasycznych, znanych na co dzień wypieków.
Czym się różni pasztet od pasztetowej?
Wśród wyrobów wędliniarskich wyróżniamy pasztetową, która wprawdzie posiada podobne składniki, ale sposób wykonania jest inny. Pasztet to zbita masa, najczęściej zapiekana z wielu rodzajów mięs, w przypadku kiszki wykonanej z podrobów, mięso parzy się w osłonkach, podobnie jak kiełbasę. Obie formy mogą być smacznym dodatkiem na kanapkę.
Pasztety tradycyjne - lista
Spora część lokalnych pasztetów została wpisana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.
Znalazły się na niej m.in.:
- pasztet z królika ze szpinakiem – woj. dolnośląskie,
- pasztet z karpia z Sierkowoli – woj. lubelskie,
- pasztetowa z Nadolnej w pętkach – woj. łódzkie,
- pasztety z Głowna – woj. łódzkie,
- pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami – woj. małopolskie,
- pasztet proszowicki – woj. małopolskie,
- pasztet z Sobień Jezior – woj. mazowieckie,
- pasztet domowy szydłowiecki – woj. mazowieckie,
- pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy – woj. mazowieckie,
- pasztet domowy z Dworu Zygmunty – woj. mazowieckie,
- leberwurst grubo mielony z Górek – woj. opolskie,
- pasztet zapiekany – woj. podkarpackie,
- kiszka pasztetowa dukielska – woj. podkarpackie,
- pasztet w słoju tradycyjny z Górna – woj. podkarpackie,
- rakszawski pasztet grzybowy – woj. podkarpackie,
- pasztet z dorsza (pasztet z pomuchla) – woj. pomorskie,
- pasztetowa radoszycka – woj. świętokrzyskie,
- pasztetowa grodziska – woj. wielkopolskie,
- pasztet z gęsi – woj. zachodniopomorskie.
Jak przygotować pasztet?
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?