Z Polagry wracają ze złotymi medalami i kulinarnymi Perłami. Zobacz kto je otrzymał

(koci)
Najwięcej Złotych Medali MTP zdobyła SM Mlekovita, odebrał je prezes Dariusz Sapiński (2. z lewej)
Najwięcej Złotych Medali MTP zdobyła SM Mlekovita, odebrał je prezes Dariusz Sapiński (2. z lewej) MTP
Podlaskie firmy zdobyły na Polagrze Food aż 10 Złotych Medali MTP, a producenci tradycyjnych produktów 5 kulinarnych Pereł

Poznańskie Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food rozpoczęły się 25 września i będą trwały do 28 września. Już pierwszego dnia tej imprezy poznaliśmy m.in. zdobywców Pereł, czyli zwycięzców konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w kategorii: Produkt regionalny oraz Złotych Medali MTP. Kulinarnymi perłami zostało nagrodzonych m.in. pięć tradycyjnych produktów wytwarzanych w woj. podlaskim. Są to:
- Kiełbasa biebrzańska palcowa Małgorzaty Wojtach
- Szynka ze słoninką produkowana przez Grażynę Putkowską („Dażynka” Nadbużańskie Smaki)
- Chleb razowy Władysława Gryki
- Ciastka siemiatyckie (Zakład Cukierniczy Jolanta i Roman Posławscy
- Mielnicki korowaj weselny Heleny Datczuk

– Perłę Kulinarną zdobyłam już po raz drugi – mówi Grażyna Putkowska. – Dwa lata temu otrzymałam ją za sery nadbużańskie. Mogę więc stwierdzić, że nagroda ta naprawdę pomaga w promocji produktu.

Grażyna Putkowska, rolniczka ze wsi Rotki, wraz z rodziną zajmuje się produkcją tradycyjnych wędlin (wytwarzane są one w oparciu o dawne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie) oraz serów (dojrzewających i twarogowych). Wędliny i sery produkowane są w małej przetwórni, którą Putkowscy wybudowali kilka lat temu.

Również od kilku lat produkcją wędlin zajmuje się Małgorzata Wojtach ze Szpakowa, producentka nagrodzonej kiełbasy biebrzańskiej. Wraz z mężem Krzysztofem – przy gospodarstwie nastawionym na produkcję trzody – prowadzi masarnię Biebrzańskie smaki, w której wytwarza wędliny w oparciu o tradycyjne receptury. Jak podkreśla zdobywczyni Perły zapotrzebowanie na takie wędliny jest bardzo duże.

– Nasze produkty są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – tłumaczypani Małgorzata. – Powstają one z mięsa wyprodukowanego w naszym gospodarstwie. A to ma znaczenie.

Dodaje, że są one tradycyjnie wędzone. – Nie odparzamy ich, dzięki czemu wędliny mogą naprawdę długo leżeć – mówi Małgorzata Wojtach.

Ma ona nadzieję, że Perła pomoże w promocji jej wyrobów. Bo, jak mówi, każda nagroda, to prestiż dla producenta.

Natomiast podlaskie firmy zgarnęły w tym roku aż 10 Złotych Medali MTP. Najwięcej trafiło do SM Mlekovita. Nagrody otrzymały następujące produkty wysokomazowieckiej spółdzielni: DarPRO Napój serwatkowy cytrynowy, Deliser – ser twarogowy topiony klasyczny, Favita – ser do smarowania kanapkowy typu greckiego z czosnkiem niedźwiedzim, Paluszki Serowe MiaMu, Ser Księżan OLD klinek, Ser pleśniowy La Polle Camembert Classic bez GMO. Docenione zostały również produkty grajewskiego Mlekpolu – Chłodnik warzywny MLEKPOL oraz Serek Śmietankowy Łaciaty z suszonymi pomidorami. Dwa Złote Medale MTP zdobyła również firma EUROMAX Krzysztof Rokicki z Zambrowa za chrupiące przekąski z pieczywa – ChrrUP-y oraz CHRUPOSZKI. ą

Fot. MTP
Najwięcej Złotych Medali MTP zdobyła SM Mlekovita, odebrał je prezes Dariusz Sapiński (2. z lewej)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Z Polagry wracają ze złotymi medalami i kulinarnymi Perłami. Zobacz kto je otrzymał - Gazeta Współczesna