Za dużo azotanów w uprawach w Świętokrzyskiem. Aż urządzenie do mierzenia... padło

Marzena Ślusarz
freeimages.com
Wyniki badań Okręgowej Stacji Chemiczno - Rolniczej w Kielcach są zatrważające. W glebie jest zdecydowanie za dużo azotu, w wodzie - fosforu, co przekłada się na zdrowotność produkowanej żywności.

Wedle danych Głównego Urzędu Statystycznego, z roku na rok w całym kraju rośnie zużycie przez rolników nawozów mineralnych, jak azot, fosfor i potas. W roku gospodarczym 2016/2017 (czyli od 1 lipca 2016 - 30 czerwca 2017) świętokrzyscy rolnicy wykorzystali 56 240 ton, średnio 115,7 kilogramów na hektar użytków rolnych.

- Ostatnie wyniki badań zawartości azotu mineralnego w glebie oraz fosforu (ortofosforanów) i azotu (azotanów) w wodzie z wyznaczonych na terenie województwa świętokrzyskiego punktów monitoringowych były wykonywane w sezonie wiosna/jesień 2017 roku - mówi Katarzyna Sowa - Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno - Rolniczej w Kielcach. - Wyniki dwycyfrowe już martwią, trzycyfrowe i czterocyfrowe liczby określające zawartość azotanów w produktach rolnych są wręcz zatrważające i biją na alarm.

Polska, jako kraj członkowski Unii Europejskiej jest zobligowana do prowadzenia badań poziomu azotu w glebie oraz azotanów i fosforanów w wodzie. Chodzi o to, by ograniczyć odpływ tych pierwiastków z gospodarstw rolnych. W tym celu na terenie województwa OSChR wyznaczyła 180 punktów, w których monitorowana jest gleba, oraz 74, w których badana jest woda. Parametry sprawdzane są dwa razy do roku - wiosną i jesienią.

- Jeżeli chodzi o zawartość azotu mineralnego w glebie, to jesienią ubiegłego roku zanotowaliśmy znaczny wzrost. Szokują zwłaszcza dane z powiatu kieleckiego, ale źle jest także w powiecie opatowskim, staszowskim, jędrzejowskim. W niektórych punktach regionu parametry były przekroczone nawet trzydziestokrotnie. Niepokoi fakt, że bardzo dużo azotu było pod ziemniakami, ogórkiem, a pod rekordzistką, cebulą z Wiślicy, było ponad 3,5 tony azotu na hektar.

Wysokie zawartości azotanów i fosforanów w wodzie stacja zanotowała w powiecie opatowskim, koneckim, jędrzejowskim i staszowskim. - Wiążemy to ze wzmożoną produkcją rolniczą. Mamy przypuszczenia, że może to być związane ze złą praktyką wywożenia nieczystości na pola, na przykład z szamb. Ma to też prawdopodobnie związek z brakiem kanalizacji w wielu miejscowościach - zaznacza dyrektor Katarzyna Sowa - Cichecka.

Wedle danych Okręgowej Stacji Chemiczno - Rolniczej w Kielcach największe zawartości azotanów miały:

  • cebula z Wiślicy - pow. buski - 3532 kg/ha (azotu w czystym składniku),
  • truskawka z Tarłowa - pow. opatowski - 675,2 kg/ha (azotu w czystym składniku),
  • mieszanka zbożowa z Kazimierzy Wielkiej - 1388 kg/ha (azotu w czystym składniku),
  • ogórek z Opatowca - pow. kazimierski - 803,3 kg/ha (azotu w czystym składniku).

Z kolei w przypadku wody przyjmuje się, że zawartość azotanów na poziomie 10 mg/l wskazuje na zagrożenie eutrofizacją wód i jej spożycie jest niebezpieczne dla dzieci (normy dla dorosłych wynoszą do 50 mg/l).

Najwyższe zawartości azotanów w wodzie zostały odnotowane w:

  • Słupia Konecka - pow. konecki (jesień) - jęczmień ozimy,
  • Radoszyce, pow. konecki (jesień) - kukurydza
  • Lipniku - pow. opatowski (wiosna) - pszenica ozima,
  • Staszów - pow. staszowski (jesień) - pszenica ozima,
  • Łubnice - pow. staszowski (jesień) - jęczmień jary,
  • Osiek - pow. staszowski (jesień) - mieszanka zbożowa,
  • Oksa - pow. jędrzejowski (jesień) - łąka,
  • Bieliny - pow. kielecki (jesień) - łąka,
  • Nowa Słupia -pow. kielecki (jesień) - mieszanka zbożowa,
  • Łagów - pow. kielecki (jesień) - ziemniak

W przypadku zawartości ortofosforanów w wodzie najwyższe stężenia zostały odnotowane w:

  • Łubnicach - pow. staszowski (wiosna) - mieszanka zbożowa,
  • Michałowie - pow. pińczowski (wiosna) - jęczmień ozimy,
  • Sędziszów - pow. jędrzejowski (wiosna)- pszenżyto ozime,
  • Imielno - pow. jędrzejowski (jesień) - mieszanka zbożowa,
  • Wojciechowice - pow. opatowski (wiosna i jesień) - łąka

Co z azotanami w owocach i produktach rolnych?

- Niskie zawartości mają wiśnie, jabłka, papryka. Podwyższony poziom azotanów mają seler, por, marchewka, ziemniaki. Najwyższe zawartości mają kapusta, sałata, buraki. Świeże liście szpinaku z pewnego gospodarstwa... popsuły nasz aparat. Trzeba było go przepłukać i dzwonić do serwisu. Stał nieruchomy przez kilka dni - mówi dyrektor stacji.

Dlaczego azot i fosfor są szkodliwe?
Jak wyjaśnia Katarzyna Sowa-Cichecka, nadmiar azotu ma zły wpływ na małe dzieci. Dla nich nawet niewielkie stężenia mają negatywny wpływ. - Obniżają odporność i powodują alergie. Wywołują bóle brzucha, gorączka, wzdęcia, wysypkę. Z kolei fosforany zaburzają wchłanianie białka i magnezu. Mogą powodować bóle kości, stawów i mięśni, a nawet omamy i halucynacje - podkreśla.

Dane Okręgowej Stacji Chemiczno - Rolniczej w Kielcach to znaczący sygnał i solidny powód, by ograniczyć poziom tych związków w środowisku. Potrzebne są dobre praktyki rolne oraz umiejętności. - Trzeba mieć wiedzę o tym, jak nawozić uprawy, w jakich warunkach pogodowych, jakie stosować dawki. W przeciwnym razie zaburzymy równowagę biologiczną środowiska - zaznacza dyrektor. Ponadto należy badać glebę, nawet dwa razy do roku - wiosną i jesienią - po żniwach.

Wideo

Materiał oryginalny: Za dużo azotanów w uprawach w Świętokrzyskiem. Aż urządzenie do mierzenia... padło - Echo Dnia Świętokrzyskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3