- Myślę, że w obecnych czasach nikt nie odważy się wystawić produktu, który mógłby spowodować zatrucie lub chorobę u klientów - podkreśla Grażyna Greinke, powiatowy inspektor sanitarny z Kościerzyny. - Ale zdarza się, że sprzedaje się środki o dość długich okresach ważności - na przykład przyprawy, cukierki, które się gdzieś w sklepie zaplątały i są po terminie.
Czytaj też: Do sklepów w Polsce trafiają produkty drugiego sortu
Właściciele sklepów zapewniają, że dbają, by nie dopuścić do przeterminowania produktów. - Przeceniamy towar, który zbliża się do końca terminu ważności, a jeśli jeszcze nie zejdzie, rozdajemy- przyznaje Adam Sikorski, właściciel sklepu spożywczego w Kartuzach. - Czuwamy nad towarem. Spisanie dat ważności należy do każdego, kto przyjmuje dostawę.
Mimo to co roku inspektorzy sanitarni wystawiają mandaty podczas rutynowych kontroli.
- W roku 2015 skontrolowano 184 sklepy spożywcze na terenie powiatu kartuskiego - przekazała Joanna Martyna z PSSE w Kartuzach. - Najczęściej spotykanymi wykroczeniami są przeterminowane artykuły spożywcze oraz brak prawidłowego ich oznakowania. Na sklepy sprzedające produkty przeterminowane nakładane są zazwyczaj mandaty. Ich wysokość zależy przede wszystkim od ilości przeterminowanych towarów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?