1/7
– Mamy niestety obecnie dwucyfrowy wzrost cen w sklepach z...
fot. Krzysztof Piotrkowski / Glos Pomorza / Polskapress

– Mamy niestety obecnie dwucyfrowy wzrost cen w sklepach z żywnością – mówi Karol Kamiński, współautor badania z Centrum Analiz Grupy AdRetail. Poznaj szczegóły --->

2/7
Z zebranych danych wynika, że w listopadzie najbardziej...
fot. Lucyna Nenow / Polska Press

Ceny produktów tłuszczowych: olej, masło, margaryna

Z zebranych danych wynika, że w listopadzie najbardziej podrożały w skali roku produkty tłuszczowe, bo aż o 60,6%. Szczególnie znowu widoczne jest to w przypadku oleju – skok o 79,4%. Margaryna do pieczenia zdrożała o 36%, a masło stało się droższe o 34,1%.

Jak zaznacza Karol Kamiński, o drożejącym oleju mówi się już od kilku miesięcy, ale wciąż nie ustabilizowała się jego cena. Oprócz czynników zewnętrznych, swoją cegiełkę dokładają też sami konsumenci, którzy zaczęli częściej kupować ten produkt na tzw. zapas.

– W listopadzie oleje roślinne były droższe na świecie o ponad 50% w relacji rocznej. Podwyżki były wzmacniane wyższymi niż przed rokiem cenami ropy, które zwiększyły popyt na biokomponenty paliwowe. O około połowę podrożało też masło w hurcie w Polsce. Pośrednią przyczyną jest sytuacja na rynku produktów substytucyjnych, tj. margaryny. Do tego dochodzi spowolnienie dynamiki produkcji w UE i większy niż przed rokiem popyt w sektorze HoReCa – analizuje Mariusz Dziwulski z PKO Banku Polskiego.

3/7
Na drugim miejscu zestawienia obejmującego największe...
fot. Lucyna Nenow / Polska Press

Rosną ceny karmy dla zwierząt

Na drugim miejscu zestawienia obejmującego największe podwyżki znajdują się produkty inne – 32%. Tu widoczne są przede wszystkim wzrosty cen karm dla psów (o 33,2%) i kotów (32%). Z kolei pieluchy dla niemowląt podrożały o 5,8%.

– Wzrost cen karm dla psów i kotów był kwestią czasu. Produkowane są bowiem ze składników, które w ostatnim czasie podrożały najbardziej, czyli mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, a także tłuszcze. Produkcja tych często wysoce przetworzonych artykułów konsumuje znaczną ilość energii elektrycznej, a ta również podrożała – stwierdza Julita Pryzmont z Hiper-Com Poland.

4/7
Trzecią pozycję w zestawieniu kategorii, które najbardziej...
fot. Lucyna Nenow / Polska Press

Drożeje mięso w sklepach

Trzecią pozycję w zestawieniu kategorii, które najbardziej podrożały, zajmuje mięso – 20%. Wołowina poszła w górę o 27,7%, a cielęcina o 23,6%. Drób zdrożał o 19%. Natomiast wieprzowina potaniała o 2%.

– Wołowina drożeje pod wpływem uwarunkowań światowych, tj. ograniczenia sprzedaży przez głównych eksporterów oraz rosnący popyt w Azji. W przypadku drobiu obserwujemy silną presję kosztową, która negatywnie wpływa na produkcję w Polsce i w innych krajach UE. Ponadto wyższy niż przed rokiem jest popyt w sektorze HoReCa. Jednak skala wzrostów wynika z niskiej bazy odniesienia. W ub.r. – wskutek pandemii COVID-19 – ceny drobiu były bardzo niskie. Tanieje natomiast wieprzowina, czego przyczyną jest zmniejszony popyt w Chinach. W III kwartale br. unijny eksport mięsa wieprzowego do Chin zmalał o blisko połowę – analizuje ekspert z PKO Banku Polskiego.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Radni i wójt muszą się przyznać, co mają. Jaka kara za brak oświadczenia majątkowego?

Radni i wójt muszą się przyznać, co mają. Jaka kara za brak oświadczenia majątkowego?

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

Zobacz również

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

200 odcinków Rolnicy. Podlasie. Najbardziej zapamiętane wydarzenia i sytuacje

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?