Spis treści
Cierpią ludzie, cierpią zwierzęta
Najpierw życie, potem dobytek. Na południu kraju trwa walka z żywiołem. Służby przypominają, że w pierwszej kolejności należy zadbać o bezpieczeństwo własne, najbliższych i zwierząt, jeśli takie w domostwie lub gospodarstwie są. Kancelaria Premiera wydała komunikat o odpowiednim traktowaniu zwierząt hodowlanych w czasie zagrożenia.
Oto kilka zasad, jakie należy wprowadzić w życie, aby uratować bydło lub trzodę przed powodzią:
- przygotuj zwierzęta hodowlane do ewakuacji,
- zabezpiecz paszę i przenieś ją w bezpieczne miejsce,
- ewakuuj zwierzęta zaraz po ogłoszeniu alarmu.
Czytaj więcej: Ratuj krowy przed powodzią, nie pozwól psom pić wody z rzek, grozi epidemią
Jak zadbać o chlewnię po powodzi?
Dopiero gdy zwierzęta będą bezpieczne, opadnie woda, można zająć się oceną strat w pomieszczeniach. Zalana chlewnia jest dla hodowcy problemem, ale sytuacji można sprostać. Kluczowa jest lokalizacja budynku inwentarskiego. Na etapie uzgadniania decyzji środowiskowej sprawdzany jest teren posadowienia pod kątem m.in. zagrożenia wodami powodziowymi.
Czyszczenie i dezynfekcja chlewni lub obory jest dziś częścią prowadzenia produkcji zwierzęcej. Pozwala zachować dobrostan zwierząt poprzez stworzenie im odpowiednich warunków rozwoju. Czasem jednak, z przyczyn niezależnych, mienie zostaje zniszczone. Tak jest w połowie września w wielu wsiach na Śląsku, Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie. Na co zwrócić uwagę, gdy woda zaleje budynek gospodarczy?
W przypadku klęski powodzi konieczne jest najpierw ratowanie żywego inwentarza. Z kolei po zanieczyszczeniu budynku wodami powodziowymi niezbędne jest jego mycie przy użyciu biodegradowalnych środków myjących. Kolejnym krokiem jest osuszenie nagrzewnicami i specjalistycznymi osuszaczami, a także dezynfekcja mająca na celu biobezpieczeństwo stada zwierząt, ponieważ woda powodziowa niesie sporo zagrożeń – zarówno o charakterze chemicznym, jak i biologicznym, tłumaczy Strefie Agro Małgorzata Budzyńska, zastępca dyrektora ds. rozwoju trzody chlewnej w Gobarto Hodowca.
Szybkie podjęcie kroków pozwala pozbyć się niebezpiecznych zarazków, które mogą wpłynąć na zdrowie krów lub świń. Po usunięciu wody można zabrać się za mycie, odkażanie każdej części budynku i sprzętu, a następnie suszenie. Co istotne, pomieszczenie musi być puste, nie przeprowadza się prac, mając na stanie nawet jedno zwierzę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!