Żywność w czasach pandemii
Działania KE mają być odpowiedzią na kryzys pandemiczny i stworzenie nowej strategii „Od pola do stołu”. W planach jest ustanowienie EFSCM – europejskiego mechanizmu gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym.
Choć COVID-19 nie dotknął bezpośrednio branży rolniczej i rybołówstwa, to UE wesprze te sektory, aby w przyszłości zapobiec wszelkim kryzysom związanym z dostawami żywności.
To też może Cię zainteresować
Co uwzględnia plan awaryjny?
Plan awaryjny ma uwzględniać wszelkie zagrożenia płynące ze zmian klimatycznych, środowiskowych, cybernetycznych i geopolitycznych. Zawarte w nim narzędzia mają dać bezpieczeństwo w zakresie zaopatrzenia żywnościowego. W komunikacie wspomniano o współpracy podmiotów publicznych, prywatnych, ale także tych unijnych czy regionalnych. Mowa też m.in. o rolnikach, przetwórcach czy rybakach.
Eksperci powstałego EFSCM będą analizować aktualne zagrożenia i badać łańcuch dostaw w przypadku kryzysu. Program działań zakłada także tworzenie prognoz, analiz i współpracę międzynarodową do 2024 roku.
Źródło: KE, PFHBiPM
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?