Zbliża się długi weekend, będzie grillowanie. Na majówkę wzrośnie popyt na wieprzowinę? Obecnie rynek dotknięty jest marazmem

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wzrosty cen powinny być widoczne w sezonie grillowym, zwłaszcza w kontekście zbliżającej się majówki.
Wzrosty cen powinny być widoczne w sezonie grillowym, zwłaszcza w kontekście zbliżającej się majówki. GettyImages/FotoDuets
W porównaniu z zeszłym tygodniem nie zmieniły się ceny wieprzowiny na giełdach VEZG i ISW, co oznacza, że rynek wciąż tkwi w marazmie świątecznym. Czy na majówkę możemy spodziewać się trendu wzrostowego? Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS” zaznacza, że w sezonie grillowym ceny powinny podskoczyć, niezależnie od podaży surowca.

- Na małym parkiecie cena nadal wynosi 1,97 Euro (na wtorkowej sesji nie sprzedano ani jednej sztuki), a na dużym ustalono, iż przez najbliższy tydzień cena obowiązującą dalej będzie wynosić 1,95 euro za kg w klasie E. Innymi słowy, mamy chwilową stabilizację na rynku trzody chlewnej – przekazuje Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS”.

Majówka 2022. Zainteresowanie wieprzowiną wzrośnie na przełomie kwietnia/maja

Wzrosty cen powinny być widoczne już niedługo, w sezonie majówkowym, a dalej grillowym. Przed Wielkanocą sektor przetwórczy spotkał się z przedstawicielami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu wypracowania rozwiązań, które zatrzymają exodus gospodarstw utrzymujących świnie i odbudują krajową produkcję.

Ceny świń w Polsce. Będą podwyżki?

W tej chwili krajowe cenniki są na niezmiennym poziomie. Jak zauważa Czarniak, skupy czekają na ruchy zza Odry i nie chcą stosować podwyżek pomimo ograniczonej ilości tuczników w Polsce. Na wzrost może mieć wpływ sytuacja w Chinach.

- Po kilku latach ogromnych inwestycji i ogromnych zyskach chlewni, które przetrwały tamtejszy ASF, przyszedł czas dużych problemów. Tamtejsza produkcja przynosi coraz większe straty, które wynikają z dużej ilości mięsa na rynku, do tego wysokie koszty produkcji, a na domiar, wg danych rynkowych spadła konsumpcja wieprzowiny w tym kraju – analizuje rzecznik „POLSUS”.

Problemy widoczne są w niskich cenach i ograniczeniu produkcji. Związkowcy zaznaczają, że w przyszłości zwiększenie importu wieprzowiny przez Chiny może przywrócić stabilność wyższych cen w Europie.

- Pamiętajmy, że pomimo bardzo wysokich kosztów, produkcja w Europie jest jeszcze atrakcyjniejsza cenowo, aniżeli w Państwie Środka, jednakże dążenie Pekinu do samodzielności w tym zakresie nakłada cła na import wieprzowiny, co ogranicza handel z tym państwem. Na Chiny patrzę już nie przez pryzmat miejsca handlu produktem europejskim, ale jako na barometr, dzięki któremu będzie można przewidywać przyszłe trendy cenowe – podsumowuje Czarniak.

Źródło: Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS”

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro