Zdrowa żywność zaczyna się w hodowli. Tą bezpieczną zajmą się studenci UTP

Redakcja
pixabay.com, AGW
Zdrowa żywność - szukamy jej, choć nie zawsze do końca wiedząc, co powinno się za tym hasłem kryć. Praktycznym poszukiwaniem żywności bezpiecznej dla naszego organizmu, a także dla środowiska, pracą u podstaw jej powstawania, zajmie się nowy kierunek studiów, który w roku akademickim 2017/2018 otwiera Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy.

Inżynieria w biologii stosowanej na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt UTP jest kierunkiem, który uzyskał dofinansowanie w ramach projektu Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Nowe kierunki kształcenia. O żywność i kierunek pytamy dr hab. inż. Marię Siwek, koordynator z uczelni.

 

Co kryje się pod nazwą kierunku inżynieria w biologii stosowanej? Czego nauczą się tu studenci? Jak ich wiedza przysłuży się rynkowi?

Program nowego kierunku studiów „Inżynieria w biologii stosowanej” daje możliwość pozyskania praktycznych umiejętności, poznania technik współczesnej biologii, a następnie wykorzystania ich w procesie pozyskania bezpiecznej żywności. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest ważną kwestią w każdej gospodarce, nowy kierunek przygotowuje do wyzwań w dziedzinie rolnictwa, hodowli, żywienia i zrównoważonego rozwoju. Jest to wszechstronna wiedza z biologii, którą można zastosować w wielu miejscach pracy. W toku realizacji tego kierunku student może sprecyzować dalsze plany. Jednym słowem dostarczamy szerokiej wiedzy ogólnej i wielu dalszych opcji.

 

Co oznacza, że żywność jest bezpieczna?

Bezpieczna żywność to taka, którą możemy spożyć i być pewnym, że nie tylko nie zawiera substancji szkodliwych, ale również taka, która zabezpiecza zapotrzebowanie organizmu na składniki pokarmowe. Proces pozyskania bezpiecznych produktów żywnościowych zaczyna się już w momencie rozpoczęcia hodowli zwierząt i roślin.

 

Wciąż niewiele osób interesuje się tym, jak przebiega produkcja żywności, choć ta świadomość w ostatnich latach wydaje się wzrastać. Powinniśmy wiedzieć więcej? Być konsumentami z wyższym poziomem świadomości? 

Celem każdego świadomego konsumenta jest dostarczanie własnemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników pokarmowych. Nie od dzisiaj wiadomo, że prawidłowo zbilansowana dieta to zdrowy i sprawny organizm. A na tym zależy wszystkim. Świadomy konsument to również taki, który ma na uwadze nie tylko swoje własne dobro, ale i otaczającego nas środowiska.

 

Konsument z jednej strony chce, żeby było szybko i tanio, z drugiej - zdrowo. Czy to da się pogodzić? Np. świnia urośnie szybko, ale jeśli będzie żywiona w określony sposób.

Temu celowi służą prowadzone badania m.in. nad biologicznie aktywnymi dodatkami do paszy. W żywieniu zwierząt stosowane są naturalne dodatki paszowe, których celem jest poprawa zdrowotności zwierząt, także podanej jako przykład świni. Zdrowsze zwierzę będzie się prawidłowo rozwijać, urośnie szybciej.

 

Wracając do nowego kierunku - gdzie jego absolwenci znajdą pracę, ile miejsc przygotowaliście Państwo w pierwszym naborze?

Kierunek jest elitarny. W pierwszym naborze przygotowaliśmy 20 miejsc. Ogromnym atutem programu tego kierunku studiów jest to, iż powstał w ścisłej współpracy z potencjalnymi przyszłymi pracodawcami. Pracodawcy będą również prowadzić zajęcia w trakcie studiów. To pracodawcy wskazywali jaką wiedzę i umiejętności powinni posiadać. Absolwenci tego kierunku. Z uwagi na duże dofinansowanie kierunku z Programu Operacyjnego Wiedza, Edukacja, Rozwój gwarantujemy atrakcyjne zajęcia praktyczne.

 

Absolwenci będą mogli znaleźć pracę w laboratoriach specjalistycznych związanych z kontrolą żywności oraz analitycznych i mikrobiologicznych. Będą mogli również zająć się produkcją dodatków paszowych, a także żywności BIO. Dużym atutem naszego regionu jest silnie rozwinięte i nowoczesne rolnictwo, co gwarantuje wiele miejsc pracy absolwentom inżynierii w biologii stosowanej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowa żywność zaczyna się w hodowli. Tą bezpieczną zajmą się studenci UTP - Gazeta Pomorska