Ze względu na ocieplenie klimatu, jabłka stają się coraz mniej odporne na niekorzystne warunki pogodowe

OPRAC.: Strefa Agro
pixabay.com/pasja10000
W polskich sadach i na plantacjach warzyw pojawiają się nowe szkodniki, znane do tej pory w strefach klimatu podzwrotnikowego i zwrotnikowego. To nie jedyna konsekwencja zmieniającego się klimatu. Do tego konsekwencje pandemii. Unia Owocowa nakreśla aktualną sytuację w branży sadowniczej.

Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie

Polska jest liderem w produkcji jabłek, a sektor potrzebuje rozwoju. Ważna jest stała współpraca całej branży, od sadowników, po eksporterów. Jakie są szanse i zagrożenia dla rynku sadowniczego w Polsce i na świecie? Przyjrzeli się temu eksperci Unii Owocowej.

Jaki wpływ miał koronawirus na rynek świeżych owoców i warzyw oraz jak poradzić sobie z wieloma skutkami epidemii?

Na te i na wiele innych pytań odpowiadało tegoroczne wydarzenie World of Fresh Ideas. Jest to dwudniowe spotkanie edukacyjne i networkingowe skierowane dla światowego rynku świeżych owoców i warzyw. WOFI odbyło się w dniach 26-27 maja 2021 r. w formie online. W programie znajdowały się webinary w kategoriach:

  • Fresh Ideas,
  • Fresh Business,
  • Fresh People,
  • Fresh Tech.

dr Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw: – Sektorowi ogrodniczemu od lat potrzebna jest głębsza refleksja nad obecną sytuacją i przyszłością. Bycie europejskim lub światowym liderem w ilości produkowanych ton czy hektarów upraw wielu gatunków owoców i warzyw nie może dawać satysfakcji, jeśli nie przekłada się na efekty ekonomiczne.
Dobrze zatem, że liderzy wielu organizacji zrzeszających producentów, ale też przetwórców, wspólnie z ekspertami i przedstawicielami nauki rozmawiają o przyszłości. Dobra atmosfera tych spotkań, zgoda co do kluczowych kierunków strategicznych i sposobów ich realizacji, daje nadzieję na wypracowanie właściwych rozwiązań, a później wdrażanie ich do praktyki
.

To też może Cię zainteresować

W tym roku prelegenci w swoich prezentacjach i dyskusjach poruszali przede wszystkim tematy dotyczące konsekwencji pandemii, problemów w transporcie, ocieplenia klimatu i rosnącej konkurencji ze strony innych owoców. Eksperci World of Fresh Ideas zwracali szczególną uwagę na konieczność produkcji jabłek i gruszek odpornych na gwałtowne zmiany pogodowe i wzrost temperatur.

Ocieplenie klimatu sprzyja również pojawianiu się nowych gatunków szkodników żerujących na uprawach, które dotychczas występowały w strefach klimatu podzwrotnikowego i zwrotnikowego, tak jak to ma miejsce np. z kleszczami afrykańskimi, które zaobserwowano w Polsce.

Zważywszy na ocieplenie klimatu, jabłka stają się coraz mniej odporne na niekorzystne warunki pogodowe. Firmy tworzą programy mające na celu opracowanie hodowli odmian owoców odpornych na te zmiany. Jedna z nich, Plant & Food Research, opracowała program Hot Climate Program (HCP), przedstawiając rezultaty na konferencji WOFI. Pierwsza odmiana jabłek, znana jako „HOT84A1”, została udostępniona hodowcom na całym świecie do sadzenia w obszarach o wysokich (i rosnących) temperaturach.

Przyczyną stworzenia programu była tendencja spadkowa konkurencyjności katalońskich jabłek. Cierpiały one na małą ilość czerwonego koloru, słabą kondycję skórki, a także miały plamy od słońca. Przed rynkiem stanęło wyzwanie poprawy jakości owoców. Program bazuje na wynikach ekspertyzy dotyczącej hodowli, stworzonej przez IRTA i Plant&Food Research.

Brakuje kontenerów chłodniczych dla sadownictwa

Kolejnym zagrożeniem dla sektora sadowniczego, zarówno w Polsce, jak i na świecie, jest brak kontenerów chłodniczych. Eksporterzy zwracali uwagę na dużą ilość produktów i brak sprzętu, do jego załadowania. Globalny łańcuch dostaw żywności i dóbr konsumpcyjnych został poważnie zakłócony po pandemii. Chociaż największy wpływ był odczuwalny natychmiast po zamknięciu, problemy utrzymywały się przez cały rok. Konsumenci byli sfrustrowani brakiem dostępności produktów, do których przywykli z łatwością.

To też może Cię zainteresować

W trudnej sytuacji znajdują się również polscy eksporterzy wysyłający żywność m. in. do Egiptu. Maleje dostępność kontenerów chłodniczych, więc wysyłany jest mniejszy wolumen. Jabłka wysyłane do tego kraju, powinny mieć najwyższe standardy jakości, zarówno ze względu na czas transportu, jak i na oczekiwania klientów w Egipcie.

Potrzebne nowe, odporne odmiany jabłek i gruszek

Zważywszy na gwałtowne zmiany pogody i ocieplenie klimatu, jabłka stają się coraz mniej odporne na niekorzystne warunki pogodowe. Powstają programy mające na celu opracowanie hodowli owoców odpornych na te zmiany. Programy te skupiają się głównie na hodowli jabłek i gruszek, aby zapewnić wysoką jakość odmian, mającą dobry smak i wysoką jakość. Wykorzystując tradycyjne techniki hodowli, wyselekcjonowaną klasę nasion.

Wszystko po to, aby produkować jabłka i gruszki, które poradzą sobie z gorącym klimatem. Przyczyną programów była spadkowa tendencja konkurencyjności katalońskich jabłek. Cierpiały one na małą ilość czerwonego koloru, słabą kondycję skórki, owoce miały plamy od słońca. Przed rynkiem stanęło wyzwanie poprawy jakości owoców. Program bazuje na wynikach ekspertyzy dotyczącej hodowli, stworzonej przez IRTA i Plant&Food Research. Od samego początku programu, selekcja dokonywana była w Hiszpanii.

Spada konsumpcja jabłek

Co więcej, w porównaniu do innych owoców sezonowych, członkowie branży sadowniczej muszą zmierzyć się z malejąca konsumpcją jabłek. Co prawda na świecie, dane te są wzrostowe (statystyki FAOSTAT). Jednak w różnych mikro-regionach są znaczne różnice w trendach i poziomach konsumpcji jabłek. W Europie większość krajów szczyt w tym zakresie ma już za sobą. W wielu krajach z malejącą konsumpcją jabłek ilość sprzedanych innych owoców pozostaje taka sama lub zwiększa się.

To też może Cię zainteresować

Branża sadownicza doświadcza rosnącej konkurencji ze względu na większą różnorodność dostępnych dla konsumentów owoców, m.in. owoców miękkich oraz owoców egzotycznych, takich jak mango, kiwi, banany czy pomarańcze. Mimo że sektor ten nadal cieszy się dużą powierzchnią półek w supermarketach, jest jednocześnie poddawany coraz większej presji ze strony konkurencji produktów o wyższej wartości.

Uczestnicy konferencji WOFI wskazywali, że spadek konsumpcji jabłek może być spowodowany wielością odmian (preferencje jabłek różnią się w zależności od kraju), a także wzrastającą ceną tych owoców.

Zielony Ład a sadownictwo

Eksperci wydarzenia World od Fresh Ideas prowadzili również dyskusję na temat zrównoważonego rozwoju sektora sadowniczego. Zwracano w niej szczególną uwagę na zmniejszone używanie środków ochrony roślin. Zwłaszcza prelegenci z bardziej zaawansowanych technologicznie krajów, zauważali konieczność większej robotyzacji i automatyzacji.

dr inż. Mirosław Korzeniowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia AGROEKOTON: - Strategia Europejskiego Zielonego Ładu jest szansą na wzrost znaczenia produkcji zrównoważonej. Sadownictwo zrównoważone jest bardzo zbliżone w swoich założeniach do zasad integrowanej produkcji, które znamy i wdrażamy w polskim sadownictwie od ponad 20 lat. Podstawową różnicą jest to, że obok troski o bezpieczną produkcję i poszanowania środowiska naturalnego, w produkcji zrównoważonej zwracamy uwagę na godne wynagrodzenie dla sadownika i akceptację społeczną dla jego działań.
Bez uczciwego wynagrodzenia na wykonaną pracę, producent owoców nie będzie w stanie właściwie troszczyć się o glebę, wodę czy owady pożyteczne. Zielony Ład i nowa Wspólna Polityka Rolna dają realną szansę na wsparcie dla sadowników w tej zielonej transformacji.
Zagrożeniem jest zbyt restrykcyjne podejście do zielonych zmian na poziomie administracji unijnej i krajowej. Produkcja owoców to wieloletni proces i nie da się przestawić produkcji na bardziej zrównoważoną w ciągu jednego roku. Nawet najlepsze innowacje biologiczne czy rolnictwo cyfrowe wymagają lat badań, które potwierdzą przydatność nowych technologii w sadownictwie.
Bez zrozumienia przez administrację publiczną złożoności procesu zmiany, jest ryzyko, że część gospodarstw będzie w najbliższych latach rezygnowała z produkcji owoców. W konsekwencji, Unia Europejska musiała by zwiększyć import kosztem lokalnej produkcji
– podkreśla.

Ze względu na wielość zagrożeń dla sadownictwa w Polsce i na świecie, jeszcze ważniejsza jest współpraca wszelkich podmiotów biorących udział w tym sektorze. Szansą na zniwelowanie kryzysów są inicjatywy, takie jak niedawno powstały CORE TEAM.

To też może Cię zainteresować

Jest to forum współpracy liderów i ekspertów organizacji branżowych, doradztwa i nauki. Celem jest opracowanie planu rozwoju sektora i współpraca przy realizacji uzgodnionego portfela inicjatyw. Działania CORE TEAM są skierowane na dwie główne grupy owoców- jabłka i jagody.

Jest to wyjątkowe przedsięwzięcie, które pozwala połączyć siły świata producentów i naukowców, aby osiągnąć wspólny cel – rozwinięcie sektora sadowniczego w Polsce. Inicjatywa ta umożliwia dostęp do rzetelnych, wiarygodnych informacji, dotyczących polityki odbiorców, możliwości i ograniczeń w branży. Pozwala to również sadownikom na poznanie nowych technologii, niezbędnych do prosperowania ich sadów oraz technik, które pozwolą na obfitsze zbiory.

Źródło: informacja prasowa Unii Owocowej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Ze względu na ocieplenie klimatu, jabłka stają się coraz mniej odporne na niekorzystne warunki pogodowe - Gazeta Pomorska