Zero waste, czyli nie marnuj - wykorzystaj. Nie wyrzucaj tych rzeczy i resztek jedzenia, mogą się przydać i zrobisz z nich coś nowego

Justyna Madan
Justyna Madan
Wiele produktów, zamiast wyrzucać do kosza można wykorzystać ponownie. Dotyczy to też żywności, którą być może uważacie za niejadalną, a wcale tak nie jest
Wiele produktów, zamiast wyrzucać do kosza można wykorzystać ponownie. Dotyczy to też żywności, którą być może uważacie za niejadalną, a wcale tak nie jest Getty Images
Udostępnij:
Co zrobić, aby nie marnować jedzenia? Zacząć życie w myśl filozofii zero waste. Jest to styl życia, który sprawia, że wiele materiałów i produktów wykorzystuje się ponownie, a dzięki temu generujemy mniej śmieci. Oczywiście, nie od razu Rzym zbudowano, nie oznacza to, że z dnia na dzień kosz na śmieci będzie pusty, ale warto zacząć od małych kroków. Podpowiadamy jak wykorzystać to, co do tej pory wyrzucaliście do śmieci.

Wśród ponad 2 mld ton odpadków, które lądują rocznie na wysypiskach, znajdują się m.in. opakowania żywności i napojów, wiele z nich nie ulega degradacji lub ich rozkład zajmuje nawet kilkaset lat. O tym, czym zastąpić plastikowe reklamówki pisaliśmy w tym artykule:

Statystyczny Polak produkuje około 350 kg śmieci rocznie, a na całym świecie wytwarza się około 2 mld ton stałych odpadów. Można więc powiedzieć, że powoli toniemy w śmieciach.

O ekologii, recyklingu, redukcji plastiku mówi się coraz częściej i coraz głośniej. Warto więc zwrócić swoją uwagę na filozofię, która uczy nas jak produkować mniej odpadków i przynieść ulgę zaśmieconej Ziemi.

Co to jest zero waste?

Filozofia zero waste to tak naprawdę styl życia. Dzięki niemu więcej produktów i materiałów wykorzystujemy ponownie, zamiast wyrzucać je do kosza, dotyczy to również żywności. Najprościej rzecz ujmując, chodzi o to, aby starać się, by jak najmniej śmieci trafiało na wysypiska czy do spalarni, a nawet oceanów!

Zmiana całego stylu życia jest w tym przypadku po prostu niezbędna. Trzeba nauczyć się planować swoje zakupy, oceniać czy wszystko, co posiadamy lub chcemy posiadać, jest nam na pewno niezbędne, w jaki sposób będziemy konsumować, a następnie produkować odpady. Ogólnym celem jest utrzymanie materiałów w obiegu tak długo, jak to możliwe, dzięki zapewnieniu wielu cennych cykli życia. Zamiast wyrzucać, zastanawiamy się do czego można użyć daną rzecz ponownie.

Dlaczego redukcja odpadów jest taka ważna?

Żeby nie utonąć w śmieciach, żeby ulżyć planecie, żeby nie marnować jedzenia. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) podaje, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi jedną trzecią produkowanej żywności.

Odpady ze składowisk odpowiadają za zanieczyszczenie wód gruntowych i gruntów rolnych. Uwalniają również metan, CO2, a także inne szkodliwe gazy cieplarniane. Zużywamy zasoby w alarmującym i niezrównoważonym tempie. W ciągu ostatnich 40 lat zużycie zasobów naturalnych wzrosło ponad trzykrotnie.

Hierarchia zero waste – podstawowe priorytety

Hierarchia zero waste charakteryzuje się zasadą 3R (redukcja, ponowne użycie, recykling), ale tak naprawdę sposobów na zmianę stylu życia jest więcej. Zastosowanie ich na co dzień przybliża nas do zminimalizowania marnotrawstwa i produkowania niepotrzebnej i zbyt dużej ilości śmieci.

  • Przemyśl – zacznij od zastanowienia się, jak wyglądają śmieci, które obecnie produkujesz. Jak dużo ich jest, co ląduje w koszu na śmieci, może warto pomyśleć o alternatywach, zaczynając od najprostszych typu: dzbanek filtrujący wodę zamiast plastikowe butelki.
  • Mniej – staraj się wykorzystywać mniej tego, czego potrzebujesz i rezygnować z rzeczy, które wcale nie są potrzebne.
  • Używaj ponownie – szukaj sposobów na ponowne wykorzystanie przedmiotów przed recyklingiem, kompostowaniem lub wyrzuceniem.
  • Zarządzaj pozostałościami – wiele odpadków, zwłaszcza jeśli chodzi o żywność, można użyć. Wyrzucasz liście rzodkiewki, natkę marchewki, łodygi kalafiora? Niepotrzebnie, to wszystko możesz zjeść!
  • Nie dla przedmiotów jednorazowego użytku – zrezygnuj z jednorazowych kubków, ręczników papierowych i plastikowych sztućców. Łatwo można zastąpić je przedmiotami, które wystarczy umyć, zamiast produkować kolejne tony śmieci.
  • Kupuj rzeczy używane – warto zastanowić się, czy na pewno potrzebujemy kolejnej, nowej rzeczy. W sklepach z używaną odzieżą można znaleźć prawdziwe perełki w świetnym stanie, w mediach społecznościowych znajdziecie grupy, w których użytkownicy sprzedają też np. używane meble – tutaj też można upolować ciekawe okazy i sprawić, że nasz dom będzie wygodny i oryginalny.

Podpowiadamy jak wykorzystać to, co do tej pory wyrzucaliście do kosza:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

DeWalt

DeWALT DCD777S2T

1 289,00 zł630,00 zł-51%
miejsce #2

Graphite

Graphite 59G680

719,55 zł399,00 zł-45%
miejsce #3

NAC

NAC Mieszadło elektryczne EM180VS-HA 1800 W

389,90 zł292,00 zł-25%
miejsce #4

Dedra

Dedra DED7970

89,00 zł74,60 zł-16%
miejsce #6

Festool

Festool PSC 420 EB-Basic CARVEX 576521

1 676,60 zł1 460,00 zł-13%
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie