"Zero waste” w Polsce. Plastiku nie ubywa, marnujemy tony żywności, ale czy to temat, który Polaków interesuje?

OPRAC.:
Justyna Madan
Justyna Madan
Czy marnowanie żywności jest dla Polaków ważnym tematem? Sprawdził to Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu, zrealizowanym w ramach kampanii „Karp – Zdrowy z Natury”. Marnujemy dużo, ale czy nas to obchodzi?
Czy marnowanie żywności jest dla Polaków ważnym tematem? Sprawdził to Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu, zrealizowanym w ramach kampanii „Karp – Zdrowy z Natury”. Marnujemy dużo, ale czy nas to obchodzi? unsplash.com
Marnowanie żywności i nadprodukcja odpadów stanowią jedne z najpilniejszych i najtrudniejszych wyzwań dla społeczeństwa. Na szczęście nasze podejście do jedzenia zmienia się i stajemy się świadomymi konsumentami. W dobie galopującej inflacji uważne, przemyślane zakupy to klucz to tego, by nasz żołądek był pełny, a portfele nie świeciły pustką. Czy marnowanie żywności jest dla Polaków ważnym tematem?

Spis treści

Według raportu „Food Waste Report 2022”, prawie 930 mln ton żywności marnuje się rocznie w sklepach i gospodarstwach domowych, a każdy konsument odpowiada za średnio 74 kg żywności trafiającej do kosza.

Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS w ogólnopolskim badaniu zapytał respondentów o to, czy istotne jest dla nich niemarnowanie jedzenia oraz zużywanie produktów w całości. Aż 97 proc. uczestników badania zadeklarowało, że te kwestie są dla nich bardzo istotne. Co ważne, ten sam punkt widzenia na problem mają Polacy różnych pokoleń, niezależnie od posiadanego wykształcenia czy statusu materialnego.

Od czego zacząć, żeby nie marnować?

– „Zero waste” zaczyna się od zakupów, do których trzeba podchodzić w sposób przemyślany, a nie będący wynikiem impulsu. Myślę, że w tym przypadku świetnie sprawdza stara zasada planowania i zapisywania, czyli najpierw pomyślmy nad tym, jak nasze menu będzie wyglądało w najbliższych dniach, a później zróbmy prostą listę zakupów, której będziemy się trzymać - mówi Paweł Wielgosz, prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.

Wielgosz dodaje również, że kolejnym krokiem w kierunku „zero waste” powinno być zwracanie uwagi na produkty i ich jakość. - Zamiast kupować ogromne ilości żywności, kierując się niską ceną, które po kilku dniach wyrzucimy do kosza, kupmy mniej, ale lepszej jakości. W ten sposób nie tylko unikniemy marnowania jedzenia, ale jednocześnie dostarczymy organizmowi pożywienia bogatego w składniki odżywcze. A, jak wiadomo, zdrowa dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowietłumaczy.

Robiąc zakupy spożywcze, warto pomyśleć o także tym, ile dobrego może zrobić nasza odpowiedzialna postawa konsumencka. Według szacunków specjalistów, zaoszczędzenie zaledwie 50 proc. żywności, marnowanej każdego roku, może rozwiązać problem głodu na świecie.

Marnowanie ma wpływ na naszą planetę

Wyrzucając żywność, marnujemy nie tylko produkty i pieniądze, ale wpływamy również negatywnie na naszą planetę, co w sytuacji zmieniającego się klimatu jest niezwykle ważne. Odpady żywnościowe odpowiadają za około 8-10 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych.

Za emisję odpowiada również produkcja żywności. Wybierając produkty spożywcze, powinniśmy zwracać uwagę na to, gdzie są produkowane i jaką drogę muszą pokonać, zanim trafią do naszych koszyków zakupowych. Rozwiązaniem jest kupowanie produktów lokalnych, wyprodukowanych z poszanowaniem środowiska naturalnego, które nie emitują takiej ilości gazów cieplarnianych, powstających w wyniku transportu, jak produkty spożywcze sprowadzane z innych zakątków świata.

– Lokalność to bardzo ważny element w dążeniu do niemarnowania żywności. Jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę na to, jak powstają nasze produkty i w jaki sposób do nas trafiają. Przykładem jest karp, nasza lokalna ryba hodowana w stylu „slow” – wyjaśnia Paweł Wielgosz.

Hodowla karpia wytwarza niski ślad węglowy, ponieważ ryba odżywia się głównie pokarmem naturalnym i zbożami. Ślad węglowy jest też dużo niższy niż w przypadku produkcji wołowiny czy wieprzowiny. - Karp nie musi pokonywać tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, więc jego transport nie generuje takiej ilości spalin, jak np. ryby sprowadzane spoza granic naszego kraju. Warto dodać, że stawy karpiowe pełnią też niezwykle ważną rolę w retencji wody - rocznie retencjonują w Polsce ok. 1,5 mld m3 wody i to na terenach, na których brak jest jezior – dodaje ekspert.

Nie wyrzucaj, nie odkładaj – zjedz

Wiele produktów spożywczych, które kupujemy, nadaje się do spożycia w całości - o czym często nie wiemy. Dlatego, zanim potraktujemy jakiś element jako odpad, warto sprawdzić w przeglądarce internetowej, czy możemy go jeszcze w jakiś sposób wykorzystać.

– Staramy się uświadamiać i edukować konsumentów na temat tego, jak gotować, by korzystać z produktów spożywczych w całości. Świetnym przykładem są ryby, które właściwie możemy wykorzystać od głowy do ogona, ponieważ każda część zawiera wartości odżywcze i kulinarne. Nie ograniczajmy się do spożywania wyłącznie filetów czy polędwiczek, ponieważ ze szkieletu ryby możemy zrobić odżywczy - pełen kolagenu - wywar, który będzie bazą do zupy lub sosu. Podchodźmy do produktów spożywczych z szacunkiem, bo to pierwszy krok w kierunku „zero waste” – przekonuje Kamil Klekowski, szef kuchni.

Do świąt Bożego Narodzenia jeszcze chwila, więc mamy czas, by przemyśleć listę zakupów i stać się odpowiedzialnym konsumentem, który dba nie tylko o swój portfel, ale i środowisko, w którym żyje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera