Przed nami V edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla kół gospodyń wiejskich. Rok temu zmagania KGW z różnych stron polski toczyły się w Bydgoszczy. W 2019 finał zaplanowano w Poznaniu. Zgłoszenia tylko do końca marca

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca koła gospodyń wiejskich z całej Polski do zgłoszenia udziału w konkursie, który ma promować regionalne potrawy z polskich produktów. Bitwa Regionów ma zasięg ogólnopolski. Reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.

Konkurs Bitwa Regionów 2019 odbywa się w 3 etapach:

  1. weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa;
  2. przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów, przechodzi do finału;
  3. najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się 29 września 2019 podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl. We wniosku należy podać: nazwę koła, dane korespondencyjne, listę kulinarnych osiągnięć oraz nazwę potrawy konkursowej z przepisem i opisem. Można zgłosić tylko jedno danie, nie trzeba zamieszczać jej zdjęcia. Drużyna składa się z maksymalnie 3 osób.

Terminy i miejsca wojewódzkich finałów jest dostępna na stronie wydarzenia. Przykładowo w woj. zachodniopomorskim zwyciężczynie poznamy już w weekend 27-28 kwietnia podczas Wiosennej Wystawy Ogrodniczo-Pszczelarskiej w Barzkowicach, w woj. kujawsko-pomorskim w Bydgoszczy (Myślęcinku) w czasie Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego 1 września, a w woj. podkarpackim na Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie 9 czerwca.

Zobacz zdjęcia z poprzedniej Bitwy:

Zwycięzcy Bitwy Regionów 2018:

  • I miejsce – Stowarzyszenie „Podlaski szlak kulinarny” w Szepietowie (województwo podlaskie) za udziec z dzika na rejbaku oblany leśnym sosem;
  • II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Kamień Mały (woj. lubuskie) za przygotowanie „Kasli” – karkówki surowej, wędzonej duszonej w kapuście kiszonej;
  • III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Ornontowice (woj. śląskie) za Kopę Ornotowicką.

Jury przyznało 2 wyróżniania: Stowarzyszeniu „Folwarczanie” Dziadowice Folwark (woj. wielkopolskie) za pieczone kacze udka z kluskami żelaznymi i glazurowanymi buraczkami oraz Kołu Gospodyń Wiejskich Osowiec (woj. wielkopolskie) za kaczkę faszerowaną.

Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.