Według najnowszych danych z końca sierpnia 2021 w Polsce mamy 6,4 mln sztuk bydła w niemal 321 tys. stad. Tak wynika z informacji zgromadzonych w Systemie Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt. Prowadzi go ARiMR w oparciu o zgłoszenia składane przez posiadaczy zwierząt.
Rejestr bydła w ARiMR - terminy na dokonanie zgłoszeń zwierząt
Posiadacze zwierząt mają obowiązek zgłaszania zdarzeń dotyczących zwierząt w terminach określonych w ustawie o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
- oznakowanie urodzonego zwierzęcia - do 7 dni od dnia urodzenia,
- zgłoszenie oznakowania urodzonego zwierzęcia - do 7 dni od dnia urodzenia,
- oznakowanie i zgłoszenie oznakowania zwierzęcia przywiezionego spoza kraju UE – do 7 dni od przeprowadzenia weterynaryjnej kontroli granicznej,
- przybycie do siedziby stada (np. kupno, wwóz z krajów UE) – do 7 dni od przybycia,
- opuszczenie siedziby stada (np. sprzedaż padnięcie, zabicie, ubój, wywóz do kraju UE, wywóz do kraju trzeciego) - do 7 dni od zdarzenia.
Masz zwierzę hodowlane? Musisz mieć numer producenta
Posiadacz zwierzęcia musi uzyskać w ARiMR numer identyfikacyjny, tzw. numer producenta, nadawany zgodnie z ustawą z dnia 18 grudnia 2003 r. o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, wyjaśnia na swojej stronie Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
To też może Cię zainteresować
Posiadacz zwierzęcia gospodarskiego oznakowanego, czyli poza bydłem również owiec, kóz i świń, zgłasza kierownikowi biura powiatowego ARiMR miejsce, w którym przebywają zwierzęta, w celu zarejestrowania i nadania numeru (tzw. numer siedziby stada). Zgłoszenia można dokonać w formie elektronicznej za pośrednictwem aplikacji Portal IRZplus.
Ważne: zgłoszenie siedziby stada należy zgłosić nie później niż w dniu wprowadzenia do niej pierwszego zwierzęcia gospodarskiego.
Oznakowanie bydła - byk i krowa muszą mieć kolczyki
Jednym z obowiązków posiadacza zwierząt wynikającym z zapisów ustawy o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt jest prawidłowe oznakowanie posiadanego bydła, owiec, kóz, świń.
W przypadku bydła polega to na założeniu na obu małżowinach usznych kolczyków albo duplikatu kolczyka z numerem identyfikacyjnym zwierzęcia gospodarskiego umożliwiającym dokonanie indywidualnej identyfikacji każdej sztuki.
Źródło: ARiMR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat