ZIELONA GÓRA. Lato plonami bogate! W skansenie w Ochli odbyły się tegoroczne dożynki [ZDJĘCIA]
W niedzielę, 25 sierpnia, w skansenie w Ochli odbyły się tegoroczne dożynki pod hasłem "Lato plonami bogate". W muzealnych zagrodach królowały kiszonki, przetwory oraz zioła. Na scenie zaś mogliśmy obejrzeć występy grup folklorystycznych, m.in. górali czadeckich.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Mieszkańcy jak zwykle nie zawiedli! Prawdziwe tłumy zielonogórzan na święcie miodu w skansenie w Ochli
Imprezy plenerowe w muzeum etnograficznym w Ochli za każdym razem przyciągają wielu zielonogórzan. Nic dziwnego, bowiem organizatorzy zawsze przygotowują ciekawe atrakcje. Tym razem mogliśmy obejrzeć z bliska jak wygląda mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba, a także ubijanie masła w kierzynce. Odważni mogli zaś spróbować słowiańskiej herbaty z wierzbówki kipszycy.
W programie tegorocznych dożynek znalazły się także występy artystyczne. Na scenie obejrzeliśmy górali czadeckich, zespół z Ziemi Babimojskiej, ale też najmłodszych, którzy wykonywali dziecięce piosenki. - Przyjeżdżam do skansenu w Ochli regularnie, kiedy tylko organizowana jest jakaś impreza. To bardzo przyjemne miejsce, w sam raz na niedzielne popołudnie - twierdzi Helena Chojnacka. Odwiedzający muzeum mogli także spróbować tradycyjnych regionalnych produktów spożywczych - chętnych nie brakowało!
W niedzielę, 25 sierpnia, w skansenie w Ochli odbyły się tegoroczne dożynki pod hasłem "Lato plonami bogate". W muzealnych zagrodach królowały kiszonki, przetwory oraz zioła. Na scenie zaś mogliśmy obejrzeć występy grup folklorystycznych, m.in. górali czadeckich.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Mieszkańcy jak zwykle nie zawiedli! Prawdziwe tłumy zielonogórzan na święcie miodu w skansenie w Ochli
Imprezy plenerowe w muzeum etnograficznym w Ochli za każdym razem przyciągają wielu zielonogórzan. Nic dziwnego, bowiem organizatorzy zawsze przygotowują ciekawe atrakcje. Tym razem mogliśmy obejrzeć z bliska jak wygląda mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba, a także ubijanie masła w kierzynce. Odważni mogli zaś spróbować słowiańskiej herbaty z wierzbówki kipszycy.
W programie tegorocznych dożynek znalazły się także występy artystyczne. Na scenie obejrzeliśmy górali czadeckich, zespół z Ziemi Babimojskiej, ale też najmłodszych, którzy wykonywali dziecięce piosenki. - Przyjeżdżam do skansenu w Ochli regularnie, kiedy tylko organizowana jest jakaś impreza. To bardzo przyjemne miejsce, w sam raz na niedzielne popołudnie - twierdzi Helena Chojnacka. Odwiedzający muzeum mogli także spróbować tradycyjnych regionalnych produktów spożywczych - chętnych nie brakowało!
Zobacz też: Stelmet Falubaz Zielona Góra. Piknik w Sławie
W niedzielę, 25 sierpnia, w skansenie w Ochli odbyły się tegoroczne dożynki pod hasłem "Lato plonami bogate". W muzealnych zagrodach królowały kiszonki, przetwory oraz zioła. Na scenie zaś mogliśmy obejrzeć występy grup folklorystycznych, m.in. górali czadeckich.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Mieszkańcy jak zwykle nie zawiedli! Prawdziwe tłumy zielonogórzan na święcie miodu w skansenie w Ochli
Imprezy plenerowe w muzeum etnograficznym w Ochli za każdym razem przyciągają wielu zielonogórzan. Nic dziwnego, bowiem organizatorzy zawsze przygotowują ciekawe atrakcje. Tym razem mogliśmy obejrzeć z bliska jak wygląda mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba, a także ubijanie masła w kierzynce. Odważni mogli zaś spróbować słowiańskiej herbaty z wierzbówki kipszycy.
W programie tegorocznych dożynek znalazły się także występy artystyczne. Na scenie obejrzeliśmy górali czadeckich, zespół z Ziemi Babimojskiej, ale też najmłodszych, którzy wykonywali dziecięce piosenki. - Przyjeżdżam do skansenu w Ochli regularnie, kiedy tylko organizowana jest jakaś impreza. To bardzo przyjemne miejsce, w sam raz na niedzielne popołudnie - twierdzi Helena Chojnacka. Odwiedzający muzeum mogli także spróbować tradycyjnych regionalnych produktów spożywczych - chętnych nie brakowało!
Zobacz też: Stelmet Falubaz Zielona Góra. Piknik w Sławie
W niedzielę, 25 sierpnia, w skansenie w Ochli odbyły się tegoroczne dożynki pod hasłem "Lato plonami bogate". W muzealnych zagrodach królowały kiszonki, przetwory oraz zioła. Na scenie zaś mogliśmy obejrzeć występy grup folklorystycznych, m.in. górali czadeckich.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Mieszkańcy jak zwykle nie zawiedli! Prawdziwe tłumy zielonogórzan na święcie miodu w skansenie w Ochli
Imprezy plenerowe w muzeum etnograficznym w Ochli za każdym razem przyciągają wielu zielonogórzan. Nic dziwnego, bowiem organizatorzy zawsze przygotowują ciekawe atrakcje. Tym razem mogliśmy obejrzeć z bliska jak wygląda mielenie zboża na żarnach, wypiek chleba, a także ubijanie masła w kierzynce. Odważni mogli zaś spróbować słowiańskiej herbaty z wierzbówki kipszycy.
W programie tegorocznych dożynek znalazły się także występy artystyczne. Na scenie obejrzeliśmy górali czadeckich, zespół z Ziemi Babimojskiej, ale też najmłodszych, którzy wykonywali dziecięce piosenki. - Przyjeżdżam do skansenu w Ochli regularnie, kiedy tylko organizowana jest jakaś impreza. To bardzo przyjemne miejsce, w sam raz na niedzielne popołudnie - twierdzi Helena Chojnacka. Odwiedzający muzeum mogli także spróbować tradycyjnych regionalnych produktów spożywczych - chętnych nie brakowało!
Zobacz też: Stelmet Falubaz Zielona Góra. Piknik w Sławie