Ziemniaczany zawrót głowy, czyli XXI Prezentacja Potraw kół gospodyń wiejskich powiatu pszczyńskiego ZDJĘCIA

Jolanta Pierończyk
Jolanta Pierończyk
XXI Prezentacja Potraw w Piasku
XXI Prezentacja Potraw w Piasku Jolanta Pierończyk
Ziemniaczany zawrót głowy, czyli XXI Prezentacja Potraw kół gospodyń wiejskich powiatu pszczyńskiego odbyła się w Piasku. Wszystkie koła gospodyń wiejskich gmin powiatu zaprezentowały dania z użyciem ziemniaków, od dań obiadowych poprzez przystawki do deserów. Były sałatki, zupy, placki, kluski, ale także serniki i pączki oraz migdałowe kartofelki jak na odpuście.

Prezentacja potraw to tradycja kół gospodyń wiejskich w powiecie pszczyńskim. Co roku jest inny temat.W tym roku wybrani ziemniaki. Gospodarzem prezentacji był Piasek. Na początek zaserwowano wszystkim kotlety ziemniaczane z gulaszem i surówką. Wygląd schabowego lub kotleta de volaille, a pod złotą skórką - niespodzianka: ziemniaczane wnętrze z cebulką i innymi przyprawami. Pyszne.

Zobacz zdjęcia:

Potem koła gospodyń wiejskich opowiedziały, jak poradziły sobie z zadaniem. Bo jedne miały dania obiadowe, inne desery. Te drugie nie ukrywały, że miały trudniej, ale poradziły sobie. na stole stanęły różnego rodzaju zupy, zapiekanki, sałatki, ale także chleb na bazie ziemniaków, serniki, pączki i inne smakołyki. Wszystko do degustacji, indywidualnej oceny, bo podczas prezentacji nie ma wygranych i przegranych. Jest tylko radość wspólnego gotowania i pieczenia oraz dzielenia się efektami pracy. Na konkurs przyjdzie czas 20 listopada w Pielgrzymowicach.

W nawiązaniu do tematu tej 21. prezentacji było małe wystąpienie Ryszarda Harazina z Brzeźc na temat ziemniaków. Zaprezentował cztery gatunki, które uprawia jego syn. Były to satina i gala oraz red lady i labella (te dwa ostatnie z czerwonymi łupinami). Powiedział m.in. że z tej czwórki najmniej wymagająca jest satina, najbardziej odporna na susze, ale wszystkie są jednakowo smaczne.

Zobaczcie koniecznie

XXI Prezentacja Potraw w Piasku była okazją do przypomnienia 10. rocznicy zdobycia tytułu Ślązaczki Roku przez Otylię Trojanowską ze Studzionki. Było to 25 października 2009 r. Na dziesiątą rocznicę dostała dziesięć czerwonych róż od Łucji Krutak, przewodniczącej Wojewódzkiej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Katowicach.

W swojej krótkiej gawędzie na tę okoliczność Otylia Trojanowska zachęcała do powrotu do tradycyjnej kuchni, z produktów, które mamy w zasięgu ręki i tradycyjnego serwowania dań.

- Jak jo widza na mieście zagraniczne foodtrucki, to se myśla, co my jako gowiydź, żeby my się futrowali? Ludzie zamawiają jakieś koryta. Przeca my tak nie możymy robić. Muszymy się cofnąć trocha do naszego dzieciństwa i przypomnieć se, co my w doma jodali - mówiła Otylia Trojanowska, Ślązaczka Roku 2009.

Na XXI Prezentacji Potraw w Piasku obecne były m.in. Katarzyna Myszor, prezes Gminnego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie; Anna Rogala-Romanek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego oraz Maria Adamczyk, naczelnik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska w starostwie powiatowym w Pszczynie.

Nie przegapcie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera