Zioła to pupile Zielonego Ładu. "Tak potężnej grupy roślin nie ma ani w rolnictwie, ani w ogrodnictwie"

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Tymianek zwalcza drobnoustroje, wabi owady zapylające, odstrasza szkodniki roślin uprawnych.
Tymianek zwalcza drobnoustroje, wabi owady zapylające, odstrasza szkodniki roślin uprawnych. Pixabay
Leczą, konserwują żywność, poprawiają smak potraw i jakość gleby, odstraszają szkodniki i przyciągają owady zapylające. Zioła są idealne wobec wymagań Zielonego Ładu. Ponadto spożycie ziół w Polsce rośnie, dlatego warto rozważyć ich uprawy.

Zalety ziół eksperci Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie podkreślają m. in. słowami prof. dr hab. Jadwigi Andrzejewskiej z Wydziału Roślin i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej:
- Zainteresowanie ziołami cały czas rośnie. Ludzie są świadomi ich roli w żywieniu, suplementach diety, kosmetykach i przy leczeniu przeziębień. Na tym polu zioła są doceniane. Może mniej, jeśli chodzi o środowisko, tymczasem uprawa ziół doskonale wpisuje się w europejski Zielony Ład.

Chodzi o poprawę bioróżnorodności. Zioła wiodą na tym polu prym. Prof. Andrzejewska zwraca uwagę:

- To bardzo bogata grupa roślin należąca do kilkunastu rodzin botanicznych. W Polsce można uprawiać 70 gatunków ziół, a uprawia się około 30. Około stu gatunków rośnie dziko. Nie ma drugiej takiej grupy ani w rolnictwie, ani ogrodnictwie. Zioła mają duże znaczenie w zmianowaniu, a nasze zmianowania są bardzo ubogie, najczęściej zbożowo-rzepakowe.

Badacze z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wskazują na zalety ziołowych przedplonów w zwalczaniu szkodników, np. rozwój pędraków znacznie utrudnia gorczyca.
Poza tym zioła są ważnymi pożytkami dla owadów zapylających, szczególnie chronionych w ramach Zielonego Ładu.
Eksperci z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wskazują też konserwujące zalety ziół:

- W formie przypraw hamują wzrost mikroorganizmów w artykułach żywnościowych. Wyciągi z roślin przyprawowych są w stanie zastąpić konserwanty czy stabilizatory, produkt stanie się więc bardziej bezpieczny dla konsumenta.

Obecnie do przedłużenia trwałości artykułów żywnościowych wykorzystuje się wyciągi roślinne z bazylii, pieprzu, lebiodki, goździków i szałwii. Ich zaletą jest duża skuteczność przeciwdrobnoustrojowa.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zioła to pupile Zielonego Ładu. "Tak potężnej grupy roślin nie ma ani w rolnictwie, ani w ogrodnictwie" - Gazeta Pomorska