Żurawina już w sprzedaży! Wspiera nie tylko układ moczowy. Ile zapłacimy za kilogram? Zobacz, co pysznego przyrządzisz z żurawiny

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Zanim zaczniemy przygotowanie soku, dobrze jest włożyć przebrane owoce żurawiny (najlepiej 1 kg) do zamrażarki na kilka godzin. Nie trzeba ich rozmrażać po wyjęciu, wystarczy włożyć do garnka, zasypać 500 g cukru i odstawić na noc w zacienione miejsce. Rano zalać całość trzema szklankami wody i gotować ok. 2 godzin. Przecedzony, jeszcze gorący sok, przelewamy do słoików lub butelek.
Zanim zaczniemy przygotowanie soku, dobrze jest włożyć przebrane owoce żurawiny (najlepiej 1 kg) do zamrażarki na kilka godzin. Nie trzeba ich rozmrażać po wyjęciu, wystarczy włożyć do garnka, zasypać 500 g cukru i odstawić na noc w zacienione miejsce. Rano zalać całość trzema szklankami wody i gotować ok. 2 godzin. Przecedzony, jeszcze gorący sok, przelewamy do słoików lub butelek. pixabay.com/hamrthroer
Wspiera odporność, układ moczowy, a kwaskowe owoce doskonale sprawdzą się jako baza do nalewek, dżemów i sosów. Sezon na żurawinę nabiera rumieńców. Choć owoce widnieją na krzewach od września, to dopiero teraz można zrywać pierwsze dojrzałe okazy. Co ciekawe, smakiem czerwonych kuleczek będzie można cieszyć się jeszcze zimą. W Polsce najpopularniejsze odmiany to wielkoowocowa i błotna. Ile kosztuje smak jesieni? Co można przyrządzić z żurawiny?

Niektórzy ogrodnicy twierdzą, że żurawina najlepiej smakuje zebrana zimą, niektórzy, że po pierwszych przymrozkach. A te już nastały! Przełom września i października przynosi możliwość zakupu naturalnej bomby witaminowej. Na bazarkach i w marketach widać pierwsze skrzynki pełne krwistoczerwonych owoców.

Tyle trzeba zapłacić za kilogram żurawiny

W sprzedaży widać już żurawinę, w większości odmiany błotnej. W jednym z dyskontów za kilogram cierpkich przysmaków trzeba zapłacić 29,99 zł, z kolei bazarki mają jeszcze wyższe ceny. Handlarze liczą sobie średnio 35 zł/kg. Tańsze oferty można znaleźć w sieci od prywatnych osób. Wśród ogłoszeń widnieją np. takie:

  • Zachodniopomorskie: Żurawina po pierwszych przymrozkach, 25 zł/kg,
  • Podlaskie: Sprzedam żurawinę świeżą, dojrzałą, zawsze zbieraną na bieżąco, 25 zł/kg,
  • Podkarpackie: Sprzedam owoce świeżej żurawiny wielkoowocowej z własnej plantacji, 20 zł/kg,
  • Małopolskie: Bagienna żurawina, codziennie zbierana, 30 zł/kg,
  • Pomorskie: Oferuję żurawinę czystą, przebraną, za 20 zł/kg,
  • Świętokrzyskie: Mam do sprzedania żurawinę bagienną, 25 zł/kg.

Żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa. Jak je rozróżnić?

Żurawina uwielbia mokre tereny, odmiana błotna najczęściej rośnie na torfowiskach lub bagnach. Trzeba ją zbierać ostrożnie, takie tereny niosą ze sobą ryzyko ugrzęźnięcia.

- W Polsce jest rośliną często spotykaną na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w borach bagiennych. Jest rośliną żywicielską chronionego motyla modraszka bagniczka – informują Lasy Państwowe.

Wiele krzewów znajduje się na terenach leśnych. O ile zbiór owoców jest legalny, trzeba pamiętać o kilku zasadach, aby nie dostać mandatu. Leśnicy przypominają, że płodów runa nie wolno zbierać na obszarach chronionych i tam, gdzie obowiązuje stały lub okresowy zakaz wstępu. Zazwyczaj o zaistniałej sytuacji informują znaki.

W warunkach przydomowych można pokusić się o uprawę odmiany wielkoowocowej, jest mniej wymagająca co do gleby i stanowiska. Pod kątem botaniki żurawinę zalicza się do roślin wrzosowatych. Ta amerykańska, czyli wielkoowocowa, może wyrosnąć do 2 metrów, jest wieloletnia. Owoce dojrzewają w sezonie letnim, a od przełomu września i października rozpoczynają się zbiory, które mogą potrwać nawet do stycznia.

Właściwości żurawiny. Wspomaga nie tylko układ moczowy

Żurawina od lat ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wspomaga odporność, leczy schorzenia układu moczowego, nerek, zaleca się ją także osobom z nadciśnieniem, cholesterolem lub wrzodami. Posiada kwasy organiczne, związki fenolowe, jest źródłem m.in. wit. C, E i K, błonnika, magnezu i żelaza. Dojrzałe owoce znalazły też swoje zastosowanie w kosmetyce. Kremy i preparaty z żurawiny mają działanie przeciwstarzeniowe.

Przepisy na żurawinę. Dżem, sok, a może nalewka?

Żurawinę wprawdzie można spożywać na surowo, ale jej cierpki smak często jest nie do przełknięcia. Wielu z nas wybiera formę suszoną lub przetworzoną. Soki, musy, nalewki lub konfitury, zwłaszcza te okraszone cukrem lub miodem, przypominają o smaku jesieni.

Zobacz, co smakowitego można przyrządzić z żurawiny:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie