Niektórzy ogrodnicy twierdzą, że żurawina najlepiej smakuje zebrana zimą, niektórzy, że po pierwszych przymrozkach. A te już nastały! Przełom września i października przynosi możliwość zakupu naturalnej bomby witaminowej. Na bazarkach i w marketach widać pierwsze skrzynki pełne krwistoczerwonych owoców.
Tyle trzeba zapłacić za kilogram żurawiny
W sprzedaży widać już żurawinę, w większości odmiany błotnej. W jednym z dyskontów za kilogram cierpkich przysmaków trzeba zapłacić 29,99 zł, z kolei bazarki mają jeszcze wyższe ceny. Handlarze liczą sobie średnio 35 zł/kg. Tańsze oferty można znaleźć w sieci od prywatnych osób. Wśród ogłoszeń widnieją np. takie:
- Zachodniopomorskie: Żurawina po pierwszych przymrozkach, 25 zł/kg,
- Podlaskie: Sprzedam żurawinę świeżą, dojrzałą, zawsze zbieraną na bieżąco, 25 zł/kg,
- Podkarpackie: Sprzedam owoce świeżej żurawiny wielkoowocowej z własnej plantacji, 20 zł/kg,
- Małopolskie: Bagienna żurawina, codziennie zbierana, 30 zł/kg,
- Pomorskie: Oferuję żurawinę czystą, przebraną, za 20 zł/kg,
- Świętokrzyskie: Mam do sprzedania żurawinę bagienną, 25 zł/kg.
Żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa. Jak je rozróżnić?
Żurawina uwielbia mokre tereny, odmiana błotna najczęściej rośnie na torfowiskach lub bagnach. Trzeba ją zbierać ostrożnie, takie tereny niosą ze sobą ryzyko ugrzęźnięcia.
- W Polsce jest rośliną często spotykaną na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w borach bagiennych. Jest rośliną żywicielską chronionego motyla modraszka bagniczka – informują Lasy Państwowe.
Wiele krzewów znajduje się na terenach leśnych. O ile zbiór owoców jest legalny, trzeba pamiętać o kilku zasadach, aby nie dostać mandatu. Leśnicy przypominają, że płodów runa nie wolno zbierać na obszarach chronionych i tam, gdzie obowiązuje stały lub okresowy zakaz wstępu. Zazwyczaj o zaistniałej sytuacji informują znaki.
W warunkach przydomowych można pokusić się o uprawę odmiany wielkoowocowej, jest mniej wymagająca co do gleby i stanowiska. Pod kątem botaniki żurawinę zalicza się do roślin wrzosowatych. Ta amerykańska, czyli wielkoowocowa, może wyrosnąć do 2 metrów, jest wieloletnia. Owoce dojrzewają w sezonie letnim, a od przełomu września i października rozpoczynają się zbiory, które mogą potrwać nawet do stycznia.
Właściwości żurawiny. Wspomaga nie tylko układ moczowy
Żurawina od lat ceniona jest za właściwości prozdrowotne. Wspomaga odporność, leczy schorzenia układu moczowego, nerek, zaleca się ją także osobom z nadciśnieniem, cholesterolem lub wrzodami. Posiada kwasy organiczne, związki fenolowe, jest źródłem m.in. wit. C, E i K, błonnika, magnezu i żelaza. Dojrzałe owoce znalazły też swoje zastosowanie w kosmetyce. Kremy i preparaty z żurawiny mają działanie przeciwstarzeniowe.
Przepisy na żurawinę. Dżem, sok, a może nalewka?
Żurawinę wprawdzie można spożywać na surowo, ale jej cierpki smak często jest nie do przełknięcia. Wielu z nas wybiera formę suszoną lub przetworzoną. Soki, musy, nalewki lub konfitury, zwłaszcza te okraszone cukrem lub miodem, przypominają o smaku jesieni.
Zobacz, co smakowitego można przyrządzić z żurawiny:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót