Sezon na żurawinę
Trwa sezon na żurawinę, będzie można ją zbierać nawet zimą. Zobacz, co pysznego przyrządzisz z żurawiny.
Żurawina suszona
Żurawina w surowej postaci jest kwaśna i cierpka, dlatego wielu decyduje się robić z niej przetwory. Można także wybrać wersję suszoną, sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do sosów, sałatek i mięs.
Domowy sok żurawinowy
Zanim zaczniemy przygotowanie soku, dobrze jest włożyć przebrane owoce żurawiny (najlepiej 1 kg) do zamrażarki na kilka godzin. Nie trzeba ich rozmrażać po wyjęciu, wystarczy wrzucić do garnka, zasypać 500 g cukru i odstawić na noc w zacienione miejsce. Rano zalewamy całość trzema szklankami wody i gotujemy ok. 2 godzin. Przecedzony, jeszcze gorący sok, przelewamy do słoików lub butelek.
Nalewka z żurawiny
Podobnie jak przy przygotowaniu soku, najpierw warto przemrozić owoce, a już rozmrożone zmiksować. Kilogram żurawiny zalewamy litrem spirytusu i niecałym pół litra wódki. Mieszankę zasypujemy 500 g cukru. Niektórzy dodają miód lub wanilię. Słoik z nalewką odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum miesiąc. Następnie przelewamy przecedzoną nalewkę do butelek i znów odstawiamy, tym razem na 2-3 miesiące do chłodnego pomieszczenia.