Żurek a barszcz biały. Jak je przygotować i czym się różnią? Zakwas ma znaczenie! Żur żeniaty wpisany na listę produktów tradycyjnych

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Która zupa króluje na wielkanocnym stole? Rywalizacja między tymi daniami od lat nie została zakończona. Co roku jedni opowiadają się za wyższością żurku, drudzy stawiają na barszcz biały.
Która zupa króluje na wielkanocnym stole? Rywalizacja między tymi daniami od lat nie została zakończona. Co roku jedni opowiadają się za wyższością żurku, drudzy stawiają na barszcz biały. 123rf/olbann
Na pierwszy rzut oka podobne, jednak różnią się składem i konsystencją. Obie podawane jako główne dania wielkanocne. Często z jajkiem na twardo i białą kiełbasą. Mowa o żurku i barszczu białym. Jak łatwo rozpoznać obie zupy? Podpowiadamy!

Upragniona Wielkanoc 2022 tuż, tuż. Wiele gospodyń z wyprzedzeniem zaplanowało świąteczne menu, w niejednej kuchni trwa już kulinarne zamieszanie. Co najlepiej podać na stole? Nie obejdzie się bez zup! Jak wygląda przygotowanie żurku, jak barszczu białego?

Po pierwsze zakwas. Zobacz, jaki wybrać na żur, jaki na barszcz biały

Podstawową różnicę między żurkiem a barszczem białym stanowi użycie zakwasu. W pierwszym przypadku zupę gotujemy na bazie zakwasu żytniego, w drugim na bazie zakwasu pszennego.

Do przygotowania zakwasu trzeba mieć cierpliwość i najlepiej przygotować go kilka dni przed Wielkanocą. Wybieramy odpowiednią mąkę, wsypujemy ją do słoika, zalewamy wodą (w proporcji pół litra na szklankę mąki), dodajemy przyprawy. Gospodynie często stawiają na ziele angielskie, czosnek i liść laurowy. Gotowa zaprawa posłuży jako baza do zup.

Po drugie konsystencja. Czym różni się żurek od barszczu białego?

Żurek zazwyczaj jest bardziej gęsty niż barszcz. Pierwotnie funkcjonował jako żur, żurkiem określano lżejszą wersję. Dodaje się do niego kiełbasę lub wędzonkę, a finalnie kolor jest intensywnie szary. W niektórych regionach kraju podawany z ziemniakami. Barszcz biały jest z kolei lżejszy, może być na samej kiełbasce. Obowiązkowe dodatki to przyprawy, chrzan oraz dorzucone na koniec jajko na twardo. Dania mogą być podane w chlebku, co zwiększa walory estetyczne.

Lista produktów tradycyjnych. Znajdziesz na niej żurki i barszcze

Obie zupy na dobre zakorzeniły się w polskiej tradycji, żur najczęściej gotuje się na Śląsku. W zależności od regionu istnieją modyfikacje potraw. Część wyrobów, w tym także żurków i barszczyków, widnieje na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Wśród nich są. m.in. żur żeniaty, żur kujawski, żur z ziołami, karczmiski barszcz biały i barszcz biały na króliku po tokarsku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie