Żywność w zamrażarce ma swoje terminy. Jak długo można mrozić drób, owoce albo rybę? O tym trzeba pamiętać

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Owoce można mrozić do 6 miesięcy, w przypadku sezonowych owoców, typu maliny i truskawki, krócej - do 4 miesięcy.
Owoce można mrozić do 6 miesięcy, w przypadku sezonowych owoców, typu maliny i truskawki, krócej - do 4 miesięcy. GettyImages/leonori
Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania żywności. Odpowiednia temperatura i opakowanie pozwalają podstawowym produktom zachować świeżość, konsystencję, stają się one zapasami na przyszłość. W szufladach najczęściej umieszczamy mięso, ryby, warzywa i owoce. Zdarza się też pakowanie pieczywa i gotowych dań. Jak długo można je trzymać w zamrażarce? Niektóre artykuły przetrwają nawet rok.

Spis treści

Marnowanie żywności to problem, z którym zmaga się cały świat. Wciąż wyrzucamy za dużo jedzenia, robimy chaotyczne zakupy, co odbija się także na domowym budżecie. Rozwiązaniem może być mrożenie niektórych produktów. Dzięki temu nie trzeba ich spożywać od razu, a w chłodnych warunkach mogą być pod ręką przez kilka miesięcy. Proces hamuje rozwój bakterii i ogranicza psucie się żywności poprzez zamianę wody w kryształki lodu.

Te produkty można mrozić

Wiele gospodyń mrozi pierogi, zupy lub ciasta, aby mieć pod ręką gotowca na szybki obiad lub deser do kawy. Najczęściej jednak w ściankach zamrażarki ulokowane są podstawowe artykuły spożywcze, takie, jak:

  • mięso,
  • ryby,
  • warzywa i owoce,
  • pieczywo.

To, ile w takich warunkach możemy przechowywać żywność, zależy od jej rodzaju. Mięso czerwone wytrzyma dłużej, drób będziemy musieli zużyć wcześniej. O czym więc należy pamiętać, przygotowując zapasy na najbliższe miesiące?

Jak długo mrozić mięso?

Najwięcej wątpliwości budzi mrożenie mięsa. Przestrzeganie terminów pozwoli nam uniknąć zatrucia pokarmowego. Podobnie forma jego przechowywania. Produkt musi być świeży, przed procesem nie myjemy go, aby nie stwarzać bakteriom siedliska do rozwoju. Porcje kupione w tackach dobrze przełożyć do foliowych woreczków na zamek.

Niektórzy radzą, aby większe kawałki schabu lub karkówki porcjować, będą stanowiły bazę np. na gulasz. Najkrócej powinno się trzymać mięso mielone – do 2 miesięcy. Do 3 miesięcy wytrzyma drób, do pół roku wieprzowina i wędliny. W ciągu 8 miesięcy powinno się spożyć wołowinę i cielęcinę, a od 6 do 8 miesięcy wytrzyma dziczyzna, w zależności, jak tłustą partię mięsa mrozimy.

Jak długo mrozić ryby?

W przypadku ryb termin sięga 4 miesięcy. Tyle możemy przechować świeżą rybę, którą odpowiednio zapakujemy i umieścimy w zamrażarce. Znaczniej krócej powinny leżeć śledzie, są gatunkiem tłustym, powinniśmy je wyjąć maksymalnie po 2 miesiącach.

Jak długo mrozić warzywa i owoce?

Mrożenie warzyw i owoców też ma swoje zasady. Owoce najlepiej spożyć do pół roku, w przypadku owoców leśnych i sezonowych, np. malin, truskawek i jeżyn, czas spożycia to 4 miesiące po zamrożeniu. Warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszkę i selera można mrozić przez pół roku, strączki do 8 miesięcy, a warzywa miękkie, np. cukinię i dynię, nawet do roku. Podobnie zioła, szpinak i jarmuż przetrwają okres 12 miesięcy.

Jak długo mrozić chleb?

Zdarza się, że kupimy za dużo pieczywa, zamiast czekać, aż zeschnie, możemy je zamrozić. Kromki lub bochenki w foliowych woreczkach powinny spędzić w lodówce do 3 miesięcy, o miesiąc dłużej można przetrzymać surowe ciasta, np. na pierogi, pizzę lub ciasto drożdżowe.

Tych produktów lepiej nie zamrażaj

Nie wszystkie produkty z kuchni możemy zamrozić. Lepiej unikać konserwacji żywności, która po wyjęciu z zamrażarki może stracić smak i formę.

- Mrozić możemy większość produktów z wyjątkiem warzyw i owoców, które zawierają dużą ilość wody, np. ogórki, rzodkiewka, sałata, arbuz, melon czy cytrusy. Produkty mleczne takie jak: sery żółte, białe, jogurty i śmietana również nie powinny być poddawane mrożeniu - informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kołobrzegu.

Nie poleca się także mrożenia np. majonezu, gazowanych napojów, jaj czy ugotowanego makaronu. Ten ostatni wprawdzie można poddać chłodzeniu, ale po wyjęciu nie będzie smaczny.

O tym należy pamiętać przy mrożeniu

Czasem szuflady zamrażarki wypełnione są po brzegi, łatwo zgubić się w kalendarzu mrożenia. Warto na każdym woreczku lub pudełku zapisać datę rozpoczęcia procesu, będzie łatwiej odliczyć, kiedy wyjąć mięso lub rybę do spożycia. Nie należy zostawiać żywności bez opakowania, jest wtedy narażona nie tylko na wysuszenie, ale też bakterie. Pakując dania gotowe, np. zupę lub gulasz, muszą być one ostudzone. Co ważne, raz wyjęty produkt nie może być zamrażany ponownie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro