Żywność z Małopolski podbija Europę

Jerzy Gawroński
Kiełbasa, oscypki czy jabłka z Małopolski to tylko część produktów podbijających europejskie rynki.
Kiełbasa, oscypki czy jabłka z Małopolski to tylko część produktów podbijających europejskie rynki. arch. Gazety Krakowskiej
Organizowane przez Małopolską Izbę Rolniczą, Ośrodki Doradztwa Rolniczego i Koła Gospodyń Wiejskich pokazy zdrowej żywności i tradycyjnej polskiej kuchni cieszą się coraz większą popularnością, a eksport polskiej żywności stał się jedną z głównych gałęzi narodowej gospodarki osiągając w 2013 roku wielkość 19.9 mld euro.

Najwięcej produktów wyeksportowaliśmy do Niemiec (za 4.5 mld euro), do Anglii (1.5 mln euro), Czech i Francji (po 1.2 mld euro) oraz Włoch – 1 mld euro. Temu pokojowemu podbojowi Europy służy masowe zdobywanie certyfikatów tradycyjnej żywności i produktów regionalnych, których liczba w naszym województwie przekroczyła już 150 i stale rośnie.

 

Tradycja niektórych regionalnych wyrobów sięga wczesnego średniowiecza (karp osiecki, jabłka łąckie, obwarzanek krakowski), pozostałych –  XVIII i XIX wieku. Wyjście z tą tradycją w szeroki świat po wstąpieniu Polski do Unii, to turystyczna promocja regionu, znaczący udział w pomnażaniu dochodu narodowego, wreszcie alternatywne źródło dochodu  rozdrobnionego rolnictwa małopolskiego, w którym aż 80 proc. gospodarstw liczących liczących mniej niż 5 hektarów  nie jest w stanie zapewnić rodzinom rolniczym utrzymania, de facto kwalifikując je do roli klientów pomocy społecznej.

 

Powszechnie znane są takie tradycyjne regionalne wyroby, jak podhalański oscypek, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, łąckie jabłka, charsznicka kapusta czy obwarzanek krakowski.

Ale kto słyszał o tuszce zielononóżki kuropatwianej, kreciołkach olkuskich, blachorzach z Mędrzechowa, koziołkach z Sielszowic, czy kukiełce uszewskiej. Już same nazwy działają na wyobraźnię, a co dopiero walory smakowe. Dzięki coraz lepszej promocji są one dodatkowym magnesem przyciągającym na przykład amatorów agroturystyki, jak też z powodzeniem lokują się na zagranicznych rynkach.
 

Źródło: Gazeta Krakowska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Żywność z Małopolski podbija Europę - Gazeta Krakowska