Śledzie można podać pod różną postacią. Jakie przepisy królują w okresie świątecznym?
Śledzie w oleju
Podstawą dobrych śledzi jest ich wcześniejsze moczenie, dzięki czemu nie będę aż tak słone. Następnie równomiernie pocięte kawałki układamy w słoiku, przekładamy przyprawami i cebulką, zalewamy olejem i odstawiamy na kilka dni. Opcjonalnie, można je skropić kilkoma kroplami soku z cytryny.
Śledzie w oleju z octem
Dla podkreślenia walorów smakowym śledzia można go przygotować w wersji z octem. Wymoczone wcześniej ryby kroimy na kawałki, wkładamy do słoika, przekładamy piórkami cebuli, liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu, zalewamy olejem i dodajemy 2-3 łyżki octu. Ważne, aby naczynie było wypełnione.
Śledzie w śmietanie
Śledź w śmietanie lubi jabłka i to z nimi najczęściej jest serwowany. Potrawę najlepiej przygotować dzień przed Wigilią. Wymoczone ryby zalewamy delikatnie octem i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie można przygotować resztę dodatków. Cebulkę łączymy z obranym startym lub pokrojonym w kostkę jabłkiem, doprawiamy i mieszamy ze śmietaną. Układamy warstwowo wraz ze śledziami i wstawiamy do lodówki.