5/7
Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności,...
fot. bhofack2/123rf.com

Mrożone pieczywo jest gorszej jakości

Mrożenie to najlepszy sposób na przechowywanie żywności, również pieczywa. Dzięki temu możemy zamrozić nadmiar kupionego czy własnoręcznie zrobionego wypieku, dzięki czemu nie marnujemy żywności, a po odmrożeniu możemy cieszyć się świeżym chlebem bez konieczności kupowania kolejnego.

Należy tylko pamiętać, żeby wybierać pieczywo dobrej jakości, które w składzie powinno mieć jedynie mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże i dodatki typu orzechy, nasiona, ziarna.

Taki produkt najlepiej zamrażać jak jest świeży, czyli tego samego dnia, w którym go kupiliśmy lub zrobiliśmy. Pieczony chleb musi jednak całkowicie ostygnąć. Najlepiej do zamrażania używać szczelnych foliowych woreczków, a chleb przechowywać w zamrażarce maksymalnie do 3 miesięcy. Chleb na zakwasie natomiast można mrozić krócej, bo do 1 miesiąca.

6/7
Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych...
fot. belchonock/123rf.com

Pieczywo na drożdżach jest gorsze od tego na zakwasie

Zarówno zakwas, jak i drożdże posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Zakwas używany do wyrobu chleba na zakwasie powstaje w procesie fermentacji. Rozwijające się w nim bakterie kwasu mlekowego spulchniają ciasto i pozwalają mu wyrosnąć. Chleby na zakwasie piecze się z mąki żytniej lub mieszanej, ponieważ pszenna się do nich nie nadaje. Chleb na zakwasie jest bardziej trwały niż drożdżowy i pozostaje świeży nawet przez 7 dni. Ma on także niższy indeks glikemiczny, a składniki w nim zawarte są lepiej przyswajalne przez organizm. Natomiast zawartość probiotycznych bakterii korzystnie wpływa na skład mikroflory jelitowej. Jednak chleb na zakwasie jest równocześnie bardziej ciężkostrawny i ma ostrzejszy smak, co sprawia, że może nie być tolerowany przez osoby z problemami trawiennymi oraz dzieci.

Drożdże są cennym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i biotyny. Zawierają także białko, błonnik, fosfor, wapń, potas i żelazo. Chleb drożdżowy jest delikatniejszy, lżejszy i ma łagodniejszy smak. Drożdże pochłaniają cukry i rozkładają je na etanol i dwutlenek węgla. Proces fermentacji alkoholowej spulchnia ciasto, które wyrasta znacznie szybciej niż cisto na zakwasie. Do wypieku pieczywa drożdżowego stosuje się zwykle mąkę pszenną, ale też z dodatkiem mąki żytniej lub mąki bezglutenowe (ryżową, kukurydzianą, owsianą). Chleba lub bułek wypiekanych na drożdżach nie powinny spożywać osoby uczulone na drożdże lub chorujące na drożdżycę.

7/7
Pieczywo nie tuczy i ma wiele wartości odżywczych pod...
fot. shefkate/123rf.com

5 mitów na temat pieczywa – lepiej przestań w nie wierzyć. Czy chleb jest niezdrowy i pozbawiony wartości?

Pieczywo nie tuczy i ma wiele wartości odżywczych pod warunkiem, że jest dobrej jakości.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Andrzej na wielkich zakupach. Nie żałował pieniędzy!

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe