1/4
Gatunki inwazyjne potrafią pięknie wyglądać, ale...
fot. pixabay.com

Gatunki inwazyjne potrafią pięknie wyglądać, ale jednocześnie również szkodzić rodzimym roślinom. Jednym z takich szkodników jest na przykład róża pomarszczona.

2/4
Rdestowce zmniejszają różnorodność biologiczną lasów, mają...
fot. pixabay.com

Rdestowce

Rdestowce zmniejszają różnorodność biologiczną lasów, mają działania allelopatyczne względem innych roślin. Nie dopuszczają do kiełkowania jakichkolwiek gatunków rodzimych.

3/4
Rośliny obce często wydzielają związki hamujące kiełkowanie...
fot. pixabay.com

Nawłoć

Rośliny obce często wydzielają związki hamujące kiełkowanie i wzrost otaczających rodzimych roślin. Takie cechy posiadają np. niecierpek gruczołowy, dąb czerwony, bożodrzew (ajlant), czeremcha amerykańska, nawłoć kanadyjska, kolczurka klapowana i rdestowce.

4/4
Klon jesionolistny, jako gatunek pionierski z Ameryki...
fot. pixabay.com

Klon jesionolistny

Klon jesionolistny, jako gatunek pionierski z Ameryki Północnej jest magaekpansywny i bardzo wytrzymały. Często rośnie w swoim własnym środowisku na rumoszu skalnym lub żwirowych i piaszczystych łachach w dolinach wielkich rzek. Klon jesionolistny obficie owocuje już w wieku 5 lat i bujnie wiąże skrzydlaki (przeciętnie 30 000 nasion).

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Zobacz również

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie