Czy miód w ogóle może się zepsuć? Co może być z nim nie tak?
Obserwuj słoik
Jeśli na wierzchu miodu utrzymuje się piana z bąbelkami, a ze słoika wydobywa się drożdżowy, wręcz piwny zapach, to oznacza, że miód sfermentował.
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Jeśli kupiliśmy płynny miód, wystarczy nabrać trochę na łyżeczkę i wolnym strumieniem przelać go na talerz. Prawdziwy miód będzie się przelewał równomiernie, nie będzie się rwał i utworzy stożek na talerzyku.
Czytaj etykiety
- Przede wszystkim, należy uważnie czytać etykiety na słoikach. Sygnałem do zapalenia się czerwonej lampki powinien być napis „Mieszanka miodów pochodząca z UE i spoza UE”. Jest bardzo prawdopodobne, że taki miód jest wymieszany z innym „miodem” np. chińskim, który obok prawdziwego nawet nie stał i jest zwyczajnie syropem ryżowym, kukurydzianym albo glukozowo-fruktozowym – wyjaśnia Iga z Miodów Podlasia.