9/12
Jagody południowoamerykańskiego krzewu Myrciaria dubia mają...
fot. serezniy/123RF

Camu-camu

Jagody południowoamerykańskiego krzewu Myrciaria dubia mają kolor wiśni i kwaskowaty, lekko cierpki smak. Są wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C – już porcja ważąca 3 g (łyżeczka) zapewnia 90 mg tego związku, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Inne bogactwa camu-camu to potas, żelazo i wapń, a także antyoksydacyjne polifenole, a zwłaszcza kwas elagowy. Dzięki temu spożywanie tych owoców pomaga regulować poziom glukozy we krwi, obniżać jej ciśnienie i zwalczać niebezpieczne patogeny.

Porcja 3 g: 9,5 kcal, 0,1 g cukru, 0,1 g tłuszczu, 0,2 g białka, 0,8 g błonnika.

10/12
Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), blisko...
fot. ValeriaJa/pixabay.com

Nasiona chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), blisko spokrewnionej z miętą i innymi ziołami, są już dość znane, lecz wciąż niedoceniane.

Podobnie do siemienia lnianego obfitują w żelujący, rozpuszczalny w wodzie błonnik, wielonienasycone kwasy omega-3 w postaci kwasu alfa-linolenowego i wiele innych cennych składników odżywczych.

W odróżnieniu od lnu tłuszcze zawarte w nasionach chia są chronione są przez antyoksydanty i stosunkowo grubą łupinę, przez co tak szybko nie jełczeją. Proces ten powoduje nie tylko utratę cennych właściwości, ale też powstawanie toksycznych związków.

Nasiona chia zawierają aż 14 procent białka, stanowią też dobre źródło manganu, magnezu, wapnia i cynku. Są sycące, wpływają korzystnie na mikroflorę jelitową, wrażliwość komórek na insulin i poziom cholesterolu LDL we krwi. Powinny być spożywane po namoczeniu i w umiarkowanych dawkach, najlepiej do 20 g dziennie.

Porcja 3 g: 13 kcal, 0,9 g tłuszczu, 0,6 g białka, 1,1 g błonnika oraz 540 mg kwasów omega-3.

11/12
Owoce drzewa nazwanego baobabem Grandidiera (Adansonia...
fot. Marek Uliasz/123RF

Baobab

Owoce drzewa nazwanego baobabem Grandidiera (Adansonia grandidieri) mają słodki smak o cytrusowym aromacie. Są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Stwierdzono, że dzięki wysokiej zawartości błonnika owoc baobabu zwiększa poziom odczuwanej sytości, usprawnia gospodarkę węglowodanową w organizmie i wspomaga prawidłową mikroflorę jelitową.

Porcja 5 g: 8 kcal, 0,8 g cukrów, 0,1 g białka, 1,2 g błonnika.

12/12
Superfoods, a po polsku superżywność, to produkty obfitujące...
fot. alexraths/123RF

Superfoods, a po polsku superżywność, to produkty obfitujące w cenne składniki odżywcze, a dzięki temu uznawane za szczególne ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Cały czas miałam ochotę na słodycze. Te przyprawy pomogły mi się uporać z nałogiem

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii

Zobacz również

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe