Dlaczego warto jeść szczypiorek? Pozytywnie działa na mózg, wzrok i kości. Te korzyści cię zaskoczą. Sięgaj po niego nie tylko na wiosnę

Monika Góralska
Monika Góralska
Dodaje smaku potrawom i wspomaga trawienie, ale korzyści z jedzenia szczypiorku jest więcej. Sprawdź w galerii, dlaczego warto jeść szczypiorek częściej.
Dodaje smaku potrawom i wspomaga trawienie, ale korzyści z jedzenia szczypiorku jest więcej. Sprawdź w galerii, dlaczego warto jeść szczypiorek częściej. Silvia/pixabay.com
Szczypiorek kojarzy się z wiosną i nowalijkami, ale dostępny jest przez cały rok. Warto hodować go na parapecie i sięgać po niego jak najczęściej. Korzyści z jedzenia szczypiorku i dodawania go do jajecznicy czy sałatki jest wiele, a nie może go także zabraknąć na wielkanocnym stole. Szczypiorek nie tylko wspomaga trawienie i odporność, ale też korzystnie wpływa na mózg, kości i oczy, a nawet działa przeciwnowotworowo. Sprawdź, czy szczypior i szczypiorek to to samo i dlaczego warto jeść szczypiorek.

Spis treści

Szczypiorek i szczypior to nie to samo. Właściwości szczypiorku

Określeń szczypior i szczypiorek często używa się zamiennie, jednak odnoszą się one do innych roślin. Szczypior to liście cebuli, czyli jej nadziemna część, a szczypiorek (czosnek szczypiorek, Allium schoenoprasum) to gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych (tak samo jak czosnek, cebula czy por). Szczypior jest grubszy i twardszy, a szczypiorek ma cieńsze i delikatniejsze liście.

Dlaczego warto jeść szczypiorek? Sprawdź, jakie korzyści daje częste sięganie po szczypiorek.

Szczypiorek zawiera sporo witaminy K, wzmacniającej kości i układ krwionośny, witaminy C wspomagającej odporność i witaminy A korzystnie działającej na wzrok. Znajdziemy w nim również kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego oraz miedź, żelazo, magnez, sód, wapń, potas i fosfor.

Szczypiorek jest bardzo niskokaloryczny, jedna łyżka stołowa (ok. 3 g) zawiera tylko 1 kcal, a dodatkowo zawiera tylko śladowe ilości tłuszczu i nie ma cholesterolu.

Przeciwwskazania do stosowania szczypiorku

Szczypiorek jako dodatek do potraw spożywany jest w niewielkich ilościach i zwykle tolerowany przez wszystkich. Jednak jego większa ilość w diecie może spowodować problemy trawienne w tym bóle brzucha i wzdęcia. Z tego powodu powinny go unikać osoby zmagające się z wrzodami żołądka, dwunastnicy albo jelit, stanami zapalnymi żołądka, nadkwasotą lub zapaleniem trzustki czy woreczka żółciowego.

Czytaj też: Najgorsze dodatki do sałatki. Te produkty zepsują danie z warzyw, dodając mu niezdrowych związków i niepotrzebnych kalorii

Szczypiorku powinny też unikać osoby uczulone na czosnek, cebulę lub inne warzywa z rodziny Allium.

Zobacz, dlaczego warto jeść szczypiorek codziennie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia