1/10
Z jadalnych dyń można przygotować na przykład zupy, soki,...
fot. unsplash.com/Ana Essentiels

Co zrobić z dyni?

Z jadalnych dyń można przygotować na przykład zupy, soki, kompoty, ciasta albo placki. Od kilku lat są hitem sezonowych propozycji w restauracjach i domowych kuchniach.

2/10
Dynia w swym składzie zawiera dużo witamin z grup: A, B1,...
fot. Szymon Starnawski

Właściwości dyni, czyli jakie składniki i witaminy zawiera?

Dynia w swym składzie zawiera dużo witamin z grup: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega-3, fitosterole oraz 10-15% cukrów, 1-3% białka i 0,5-0,7% tłuszczu, wymienia Małopolski ODR.

3/10
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w jednym ze swoich...
fot. unsplash.com/James Wheeler

Dynia potrzebuje sporo miejsca

Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w jednym ze swoich artykułów wyjaśnia, że dynia jest rośliną zielną, roczną, o silnie płożących się pędach. System korzeniowy jest płytki, dorastający do 25-30 cm, rozgałęziony. Łodygi i korzenie mogą się rozrastać w promieniu kilku metrów.

4/10
Lubi stanowiska słoneczne, z dala od przeciągów. Optymalna...
fot. unspplash.com/Jasmine Coro

Wymagania uprawowe dyni

Lubi stanowiska słoneczne, z dala od przeciągów. Optymalna temperatura wzrostu roślin to 25°C, a powyżej 12°C nasiona kiełkują już po 6–8 dniach od siewu. Najlepiej rośnie na glebach średnio zwięzłych, o znacznej zawartości próchnicy, żyznych, przepuszczalnych i przewiewnych, szybko nagrzewających się, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH 6,0-7,2). Dynia źle znosi zacienienie i niedobór wody.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rolnicy.Podlasie. Rewolucja na podwórku w Plutyczach. Koniec błota, jest beton

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Zobacz również

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe