Nie moczymy grzybów przed zasuszeniem
Suszenie wydaje się być proste, warto jednak pamiętać o kilku zasadach. Grzyby jedynie oczyszczamy, nie myjemy ich, aby nie nasiąkały wodą.
Suszarka do grzybów
Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych.
Suszenie grzybów na słońcu
Amatorzy często stawiają na domowe suszenie zbiorów, a tu sposobów jest kilka. Wiosną i latem można pokusić się o wystawienie grzybów na działanie promieni słonecznych. Warunkiem jest dobra pogoda – przez kilka dni musi być ciepło i słonecznie. Pokrojone i równomiernie rozłożone maślaki lub koźlaki wystawia się na zewnątrz (najlepiej na tacce lub siatce, przykryte gazą) i suszy przez kilka dni.
Suszenie grzybów w piekarniku
Niektórzy wybierają szybszą formę – piekarnik. Tu zamiast kilku dni proces suszenia skraca się do kilku godzin. Pokrojone grzybki można położyć na ruszcie lub na tacce. Temperatura nie może być za wysoka, najlepiej ustawić 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Dla lepszego efektu można lekko uchylić drzwiczki, dzięki temu leśne zbiory nie zaparują.