Ceny warzyw i owoców odstraszają i dziwią. Koszt pudełka malin to 18 zł, za borówki trzeba zapłacić 12 zł, kilogram truskawek, w zależności od ich miejsca pochodzenia, kosztuje od 12 zł do 20 zł.
Przejdź do kolejnego zdjęcia i sprawdź ceny --->
Za pęczek szparagów białych lub zielonych trzeba zapłacić od 10 do 12 zł, a cena kilograma fasolki szparagowej to 48 zł.
Przejdź do kolejnego zdjęcia i sprawdź ceny --->
Trochę lepiej prezentują się ceny ziemniaków – 6 zł/kg, młodej kapusty – 6 zł/kg czy jabłek 6zł/kg, choć i te w porównaniu do cen sprzed lat poszły mocno w górę.
Przejdź do kolejnego zdjęcia i sprawdź, dlaczego warzywa i owoce są takie drogie --->
Skąd takie ceny? Jak tłumaczą sprzedawcy z targowiska na placu Wielkopolskim, wysokie spowodowane są wyjątkowo zimną wiosną.
- Przez długie przedwiośnie nic nie rosło, więc ceny są niestety adekwatne do pogody - tłumaczy pan Tomasz, sprzedawca na placu Wielkopolskim. - To kwestia tygodnia, dwóch i ceny będą spadać, w miarę jak będzie robić się cieplej – dodaje.
Przejdź do kolejnego zdjęcia --->