Mazowsze
Na Mazowszu trzeba wybierać pomiędzy tradycyjnym barszczem czerwonym na zakwasie z buraków a zupą grzybową. Co ciekawe, w dawnych czasach barszczu nie jadało się tak jak obecnie, z uszkami czy pasztecikami, ale z ziemniakami. Te ostatnie występowały także w innym daniu. Tradycyjne rwaki, podawane podczas wieczerzy na mazowieckiej wsi robiło się z ugotowanych i mielonych ziemniaków. Grzyby królowały nie tylko w zupie, podawano je również panierowane i smażone. W wielu domach popularne są także kluski z makiem. Niewiele osób wie, że zwyczaj picia kompotu z suszu pochodzi właśnie z Mazowsza.
Zobacz, jak przygotować najlepszy kompot z suszu.
Lubelszczyzna
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.
Podhale
Tradycyjna góralska wigilia to przede wszystkim ziemniaki, regionalne sery oraz kapusta. Mamy więc bukty (rodzaj kopytek), moskole (rodzaj placków) czy kłóty (kapusta z ziemniakami). Warto polecić zwłaszcza bryndzylki, które powstają z bryndzy, oscypków i ziemniaków. Z wigilijnych zup jada się kwaśnicę lub barszcz. Ciekawym podhalańskim zwyczajem jest łamanie się opłatkiem posmarowanym miodem. Na Podhalu popularna jest także kapusta z grochem.
Zobacz, jak przygotować kapustę z grochem.
Małopolska
W wielu małopolskich domach nie ma wigilii bez żuru z grzybami, który jest postną wersją znanego szerzej wielkanocnego żurku z białą kiełbasą i jajkiem. Jada się także gotowany groch, również z dodatkiem kapusty. Wyjątkowym specjałem, który pochodzi z Kresów, jest natomiast słodka zupa migdałowa, którą gotuje się na mleku i ryżu, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Zobacz, jak zrobić zupę migdałową.