Maleszka to potrawa przyrządzana z mąki pszenno-razowej lub razowej ugotowanej na wodzie lub mleku, na gęsto. Wlewano ją do talerza, na środku robiono dołek i wypełniano go roztopionym, swojskim masłem lub skwarkami. W niektórych częściach podkarpacia nazywana również kulaszką
Zalewajka – zupa z ziemniaków, zalanych kiszonym białym barszczem m.in. popularna w gm. Czarna, Baranów Sandomierski, Borowa, Czermin, Kolbuszowa, Niwiska, Stalowa Wola, Tuszów Narodowy. W gminie Zaklików zalewajką nazywano danie zrobione z ugotowanej kapusty, zalanej mlekiem. W gminie Krzeszów zalewajka to zupa na bazie kwasu żytniego
Moczka nazywana jest również maczajką, maczką lub maścidłem. Najlepiej smakuje na ciepło z drożdżowymi
kapuśniaczkami. W gmienie Sanok to rodzaj gęstego sosu zrobionego z mleka, maku i cukru
Pampuchy m.in. w gm. Czudec czy Lesko to słodkie drożdżowe bułeczki, najczęściej nadziewane marmoladą z róży. W gm. Bukowsko nadziewane serem, kapustą, marmoladą lub jabłkami. W gm. Tyrawa Wołoska nadziewane są też np. powidłem śliwkowym, oblepiane makiem i miodem. W gm. Sanok to placki drożdżowe nadziewane marmoladą