1/9
Polskie sery i twarogi wyjeżdżają m.in. do Arabii...
fot. Anna Kaczmarz

Polskie sery i twarogi wyjeżdżają m.in. do Arabii Saudyjskiej oraz Izraela, a mięso wieprzowe do Hongkong i USA. Warzywa eksportujemy głównie do krajów UE. Warzywa sprzedajemy głównie do krajów Unii Europejskiej.

Dokąd wysyłamy poszczególne kategorie produktów? Zobacz w dalszej części galerii.

2/9
Warzywa i przetwory...
fot. Joanna Urbaniec

Warzywa i przetwory

W okresie styczeń–listopad 2020 r. wpływy ze sprzedaży zagranicznej warzyw i przetworów warzywnych wyniosły 1,6 mld EUR i były o 4% mniejsze niż w tym samym okresie 2019 r.

Eksport warzyw i przetworów warzywnych stanowił 5% wartości całego polskiego eksportu rolno-spożywczego.

Największymi odbiorcami warzyw i przetworów były kraje Unii Europejskiej. Przychody uzyskane z eksportu tej grupy asortymentowej do UE wyniosły 1,3 mld EUR, co stanowiło 83% wartości sprzedaży zagranicznej.

Wśród krajów unijnych głównymi partnerami handlowymi Polski były Niemcy (353 mln EUR – 22% eksportu tej grupy) i Wielka Brytania (202 mln EUR – 13%), a spoza UE – Ukraina (55 mln EUR – 3%) i Rosja (52 mln EUR – 3%).

3/9
Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano w 2020 roku...
fot. Joanna Urbaniec

Spośród warzyw świeżych najwięcej eksportowano w 2020 roku pieczarek, cebuli i pomidorów, a wśród przetworów przeważały mrożonki warzywne, warzywa konserwowe i suszone.

4/9
Cukier i wyroby cukiernicze...
fot. Fot. Łukasz Kaczanowski

Cukier i wyroby cukiernicze

Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–listopad 2020 r. wygenerował przychód w wysokości 2,3 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski. Przychody z eksportu cukru i wyrobów cukierniczych były o 6% wyższe niż w analogicznym okresie 2019 r.

Największy udział (88%) w przychodach uzyskanych z eksportu tej grupy towarowej miały słodycze, których wartość wywozu w okresie jedenastu miesięcy 2020 r. osiągnęła 2 mld EUR i była o 6,5% wyższa niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.

Zajadają się nimi w Niemczech (476 mln EUR – 23% wartości eksportu słodyczy) oraz Wielkiej Brytanii (306 mln EUR – 15%).

Znacznie mniejsze przychody generowała sprzedaż do krajów trzecich, przede wszystkim do USA (75 mln EUR – 4%), do Federacji Rosyjskiej (66 mln EUR – 3%), na Ukrainę (65 mln EUR – 3%) i Arabii Saudyjskiej (34 mln EUR – 2%).


Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Zobacz również

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!