Probiotyki – jakie mają właściwości lecznicze? Dlaczego tak ważne jest spożywanie bakterii mlekowych?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Probiotyczne bakterie to określone gatunki drobnoustrojów, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia jelit i całego organizmu. Niestety, współczesna żywność, leki i styl życia nie zapewniają korzystnego środowiska dla niezbędnych bakterii jelitowych. Skutkiem jest nie tylko obniżona odporność, ale też szybszy rozwój chorób cywilizacyjnych. Ratunkiem są probiotyki lecznicze, a także wspomagające ich działanie produkty fermentowane i kiszone.

Przybywa kolejnych badań, które pokazują wpływ mikroflory jelitowej na wszystkie aspekty naszego życia, począwszy od sprawnego trawienia, poprzez odporność i wytwarzanie witamin, po liczbę kalorii pozyskiwanych z jedzenia, nastrój czy skłonność do depresji. Naukowcy nie ustalili również ostatecznie liczby gatunków bakterii w jelitach, nawet tych korzystnych, nazywanych probiotykami. Do grupy tej zaliczamy m.in. rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także drożdże Saccharomyces boulardii.

Czytaj: Probiotyk na depresję? Suplement diety zawierający probiotyczne bakterie wspiera leczenie depresji, zmniejsza też objawy nerwicy lękowej

Gdy w organizmie jest za mało korzystnych bakterii, można i trzeba wspomagać się probiotykami w kapsułkach. Choć większość takich produktów to suplementy diety, doceniamy je głównie za właściwości lecznicze.

Warto poznać 10 naturalnych produktów, które pozytywnie działają na odporność i hamują stan zapalny.

Probiotyki to drobnoustroje o korzystnym działaniu na zdrowie. Należą do nich przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego, choć również niektóre gatunki drożdży. Mikroorganizmy z tej grupy wspierają zdrowie na różne sposoby, m.in. kształtując odporność organizmu. Ich źródłem są fermentowane napoje mleczne, kiszonki warzywne i tradycyjne przetwory azjatyckie. Sprawdź 10 produktów probiotycznych, które warto wybierać najczęściej! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapal...

Polecamy również:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia