W strefie objętej zakażeniem drób i inne ptactwo należy trzymać w odosobnieniu. Najlepiej w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych. Chodzi o to, by zminimalizować ryzyko kontaktu z innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach, a także z tymi dziko żyjącymi
W strefie objętej zakażeniem konieczne jest monitorowanie i niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków. Ciała bądź części martwych ptaków należy jak najszybciej unieszkodliwić
W strefie objętej zakażeniem należy niezwłocznie oczyścić i odkazić miejsca przebywania drobiu oraz miejsca przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, a także paszy. Konieczne jest także natychmiastowe usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków
W strefie objętej zakażeniem należy niezwłocznie wyczyścić i odkazić środki transportu wykorzystywane do przewozu drobiu bądź innych ptaków. Dotyczy to także przewozu mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych. Dokładnie wyczyścić trzeba również inne środki transportu wjeżdżające do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżające, a także przedmioty lub substancje, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)