Nadmiaru żywności nie trzeba wyrzucać, wielu produktom można dać drugie życie.
W Polsce wciąż marnuje się mnóstwo jedzenia, można temu zapobiec.
Warzywa i owoce
Marchewki zaczynają usychać? Gruszki powoli tracą swoją jędrność? Na warzywa i owoce są sposoby. Jeśli nie mamy ochoty na surową przekąskę, z miski pełnej witamin możemy zrobić musy, soki lub smoothie. Zawsze można też pokusić się o przygotowanie ciasta lub tarty. Przejrzały banan sprawdzi się przy pieczeniu chlebka.
Chleb
Na to, aby chleb jak najdłużej był świeży, ma wpływ jego przechowywanie. Bochenek powinno się trzymać w chlebaku, lnianym woreczku, można go też zamrozić. Nie warto jednak trzymać go w lodówce. Gdy jednak zauważymy, że pieczywo czerstwieje, ale nie doszło do rozwinięcia pleśni, można dać mu drugie życie. Kajzerki sprawdzą się jako bułka tarta, w wersji namoczonej jako dodatek do kotletów mielonych, zaś kromki ulubionego rodzaju chleba można wykorzystać na tosty w jajku.