Szczypiorek
Ma tak wszechstronne zastosowanie, że warto nie tylko go hodować, ale części pozwolić zakwitnąć, aby przyciągał pożyteczne zapylacze. Ponadto szczypior jest bardzo wytrzymały, a potrafi rosnąć tak dobrze, że trzeba go będzie przerywać.
Czosnek
Można go sadzić jesienią i mieć jednorazowy zbiór następnego roku lub uprawiać go jako bylinę. Pozostawiamy cebulki w ziemi na kilka sezonów i pozwalamy im się rozmnażać. Wiosną, czosnek sadzi się zazwyczaj pod koniec marca lub na początku kwietnia. Im później to zrobimy, tym większe ryzyko, że plony będą słabsze.
Chrzan
Chrzan należy do tej samej rodziny co brokuły, kapusta i brukselka, ale jest zdecydowanie twardszy. Pikantny, starty korzeń do świetny dodatek do wielu dań. Chrzan sadzimy wczesną wiosną, tuż po rozmarznięciu gleby, ale można go sadzić też jesienią jak czosnek i cebulę. Uprawia się go zazwyczaj 3-4 lata.
Rukiew wodna
To wciąż mało popularna roślina w Polsce. Jest podobna do rukoli i z powodzeniem można ją zasadzić we własnym ogrodzie. Nie jest jednak najłatwiejsza w pielęgnacji i może być bardzo atrakcyjna dla szkodników takich jak ślimaki czy przędziorki. Rukiew wodna to źródło witaminy A i C, niacyny, tiaminy i żelaza, więc warto mieć ją na wyciągnięcie ręki.