Mity na temat zero waste i zrównoważonego stylu życia
Myślisz o przejściu na życie zgodne z filozofią zero waste, ale masz wątpliwości? Obalamy najpopularniejsze mity na temat bardziej ekologicznego życia >>>
Zero waste jest drogie
To nieprawda. W dłuższej perspektywie można zauważyć, jak bardzo zero waste pozwala zaoszczędzić pieniądze. Nawet jeśli przejście na bardziej ekologiczny styl życia może wydawać ci się dość drogie, wkrótce zaczniesz zdawać sobie sprawę, że zamiast tego oszczędzasz ogromną ilość pieniędzy. Ekologiczne produkty zostały zaprojektowane tak, aby były trwałe lub w jakiś sposób nadawały się do ponownego użycia. Zero waste uczy również wykorzystywania większej ilości produktu, np. jeśli jemy marchewkę, to wykorzystujemy również skórki, z których możemy zrobić chipsy, natka marchewki jest świetna do zrobienia pesto lub posypania nią kanapek, a końcówka marchewki z zieloną częścią odrośnie, jeśli włożymy ją do wody. Warto też kupować, kiedy tylko to możliwe, produkty na wagę, dzięki temu ograniczamy plastik, a ok. 15 proc. tego, co wydajemy, to opakowanie.
Będę czuć się gorszy od innych
Społeczeństwo konsumpcyjne prowadzi nas do przekonania, że do poczucia zaspokojenia potrzebujemy więcej niż w rzeczywistości: nadmiernych ilości ubrań, elektroniki i przedmiotów luksusowych. Inni to mają, więc jeśli my tego nie mamy, czujemy się gorsi. I kupujemy rzeczy, których później nawet nie używamy. A jeśli zaczynamy wykorzystywać rzeczy, które wcześniej lądowały w koszu na śmieci, przerabiać słoiki, butelki, wieszaki, a nawet stare opony, okaże się, że nie tylko zdobędziemy nowe hobby, ale nasz dom zacznie wyglądać pięknie za sprawą pracy naszych rąk i odrobiny kreatywności.
Nie mam czasu na zero waste, za dużo z tym zachodu
Zmiana nawyków na bardziej przyjazne dla środowiska sprawi, że poczujesz, że robienie swoich rzeczy zajmuje więcej czasu niż wcześniej. Jasne, na początku może tak się wydawać, że poświęcamy na to wszystko więcej czasu. Trzeba zaplanować dokładnie zakupy spożywcze, zamiast łapać wszystkiego, co wpadnie nam w rękę. Być może więcej czasu trzeba poświęcić na gotowanie. Z drugiej jednak strony, jeśli zaplanujemy sobie menu na cały tydzień, kupimy według niego tylko niezbędne produkty i rozplanujemy plan działania, to po jakimś czasie okaże się, że mamy więcej wolnego czasu niż dotychczas. Dobra organizacja i konsekwencja to klucz do sukcesu.