1/8
Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i...
fot. Pixabay

Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i cytryną powstanie syrop przypominający miód. Na 200 kwiatów (bez łodyg) należy dodać pół litra wody, pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Trzeba je gotować na małym ogniu około dwóch godzin bez przykrycia i przecedzić przez sito. Zyskamy syrop pełen witamin z grupy A, B, C i D oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Syrop z mniszka podnosi odporność, oczyszcza wątrobę, pobudza pracę mózgu i łagodzi infekcje układu moczowego.

2/8
Pokrzywa zwyczajna...
fot. Pixabay

Pokrzywa zwyczajna
Młoda pokrzywa smakuje podobnie do szpinaku. Najlepiej spożywać ją na surowo z surówkami i koktajlami. Pokrzywa szczyci się wysoką zawartością witaminy C, a także K, B2, potasu, wapnia, żelaza, krzemu i soli mineralnych. Pokrzywa pomaga w leczeniu anemii, wątroby i woreczka żółciowego. Łagodzi objawy reumatyzmu i kamicy nerkowej, obniża poziom cukry we krwi, zwalcza łupież i katar sienny. Koktajl z pokrzywy najlepiej słodzić jabłkiem i bananem. Bardzo dobrze smakuje z awokado i selerem naciowym. Warto dodać sok z cytryny albo pomarańczy.

3/8
Liście podagrycznika pospolitego (świeże i suszone) można...
fot. Pixabay

Liście podagrycznika pospolitego (świeże i suszone) można zaparzać lub mieszać z żółtkiem i miodem, a potem nakładać na twarz. Taka maseczka widocznie oczyszcza i uelastycznia skórę. Jednak najmocniejszą zaletą podagrycznika jest jego wpływ na podagrę, czyli artretyzm lub dnę moczanową. Ból stawów podagrycznik leczy na dwa sposoby. W formie okładów, a także naparów. Herbata z liści (świeżych i suszonych) rozgrzewa chore stawy, tym samym uśmierzając ból. Warto ją pić także ze względu na działanie uspokajające, moczopędne i przeciwzapalne. Świeże liście przyspieszają gojenie się ran. Zastosowanie znajdują też kiszone liście podagrycznika – poprawiają trawienie i odporność organizmu. Pomagają leczyć hemoroidy. Podagrycznik zawiera: magnez, cynk, potas, żelazo, witaminę K i C.

4/8
Liście babki zwyczajnej należy przykładać na niewielkie...
fot. Pixabay

Liście babki zwyczajnej należy przykładać na niewielkie rany, ukąszenia owadów, zwichnięcia, wrzody. Można też je przemywać naparem z babki. Herbata z babki leczy kaszel, nieżyt i wrzody żołądka. Liście można też jeść na surowo, jako dodatek do surówek.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Robisz ognisko? Uniknij tego prostego błędu, przez który kiełbaski będą gorzkie

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Zobacz również

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty

IMGW znów ostrzega: będą przymrozki. Sadownicy i ogrodnicy liczą straty