1/12
Jemy "oczami". Wiedzą o tym producenci wędlin, którzy -...
fot. pixabay.com/planet_fox

Jemy "oczami". Wiedzą o tym producenci wędlin, którzy - szczególnie w dużych zakładach przetwórczych - są w stanie wyprodukować takie wyroby, które w sklepie prezentują się świetnie, ale smakują niekoniecznie tak dobrze jak wyglądają.

Czytaj dalej. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE


















2/12
Biała kiełbasa wysokiej jakości powinna składać się przede...
fot. Zdjęcie ilustracyjne/ Obraz planet_fox z Pixabay

Biała kiełbasa z emulsji ze skórek? Tanie zamienniki w wędlinach. Sprawdź, co jesz!

Biała kiełbasa wysokiej jakości powinna składać się przede wszystkim z mięsa (np. z łopatki), a nie z tańszych zamienników.
Tańszy wypełniacz w białej? To może być na przykład emulsja ze skórek wieprzowych.

3/12
Jak powstaje emulsja ze skórek wieprzowych, którą dodaje się...
fot. Zdjęcie ilustracyjne/Obraz eKokki z Pixabay

Jak powstaje emulsja ze skórek wieprzowych, którą dodaje się do niektórych wędlin? Skórę się moczy, a potem gdy już zmięknie, trzeba ją zmielić.

4/12
Aby obniżyć koszt produkcji niektórych wędlin dodaje się...
fot. Zdjęcie ilustracyjne/Obraz _Alicja_ z Pixabay

Aby obniżyć koszt produkcji niektórych wędlin dodaje się substancji, które wiążą wodę i zwiększając objętość wędliny.
Szczególnie w dużych zakładach mięsnych stosuje się m.in. emulgatory. Polska Federacja Producentów Żywności Związku Pracodawców wyjaśnia, że "„emulgatory” to substancje umożliwiające utworzenie lub utrzymanie jednorodnej mieszaniny dwóch lub większej liczby niemieszających się faz, takich jak olej i woda w środkach spożywczych.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Rysie poszły w las na terenie Nadleśnictwa Połczyn. Trwa przywracanie ich naturze

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Niegdyś król polskich pól. 20 lat temu ostatni Bizon wyjechał z fabryki

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!