1/10
Sezon na grzybobranie w pełni. Coraz więcej osób wybiera się...
fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse

Grzybobranie 2018. Uważaj na te grzyby! Łatwo je pomylić z trującymi

Sezon na grzybobranie w pełni. Coraz więcej osób wybiera się na wycieczki do lasów. Po konsultacji z Joanna Heluszką – grzyboznawcą pokazujemy jak można odróżnić grzyby jadalne od tych trujących, które do złudzenia przypominają te pierwsze. Zobacz jak zebrać tylko te zdrowe okazy.

ZOBACZ NA KOLEJNYCH SLAJDACH, JAK RÓŻNIĄ SIĘ GRZYBY JADALNE (na fot. po prawej). OD TYCH TRUJĄCYCH - posługuj się klawiszami strzałek na klawiaturze, myszką lub gestami

2/10
Grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji...
fot. brak

Grzybobranie 2018

Grzyboznawca z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu apeluje: Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.

Zobacz na następnej stronie, jakie są objawy zatrucia grzybami.

3/10
Objawy zatrucia grzybami to:  biegunka, wymioty, bóle...
fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse

Zatrucie grzybami

Objawy zatrucia grzybami to: biegunka, wymioty, bóle brzucha i nóg. W skrajnych przypadkach może dojść do śpiączki i martwicy wątroby. Wówczas konieczny jest przeszczep. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Zobacz na następnej stronie, jakie grzyby można ze sobą łatwo pomylić. Przedstawiamy informacje Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu, która w specjalnym poradniku wyjaśnia jak odróżnić grzyby jadalne od trujących.

4/10
Muchomor - oliwkowozielony lub białawozielony, często z...
fot. www.wsse-poznan.pl

Muchomor Sromotnikowy - Gołąbek Zielonawy

Muchomor - oliwkowozielony lub białawozielony, często z jaśniejszym brzegiem, najpierw okrągły, u dojrzałych egzemplarzy płaski, o średnicy do 15 cm. Blaszki gęste, zawsze czysto białe, nieprzyrośnięte do trzonu. Trzon wysmukły, pusty, z zygzakowatym wzorkiem jak skóra węża, z gładkim wiszącym mankietowatym pierścieniem. Miąższ u młodych owocników biały, prawie bez zapachu, później pachnie lekko słodkawo aż do zapachu miodu.

Gołąbek Zielonawy - kapelusz średnicy 6-12 cm, żółtozielonawy do niebieskozielonawego, miejscami lub także cały żółtawo blaknący. Skórka poletkowato -łuskowato pękająca, zawsze matowa i bez połysku. Blaszki białe do bladokremowych, na starość brązowo plamiste. Trzon biały. Podstawa często z rdzawymi plamkami. Miąższ biały, wkrótce brązowiejący, dość twardy i suchy; smak łagodny. Jadalny, bardzo smaczny.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Walka jest nierówna. Arktyczny mróz zaatakował kwiaty, drzewa i krzewy owocowe

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór